Δύο αρχαίοι ελληνικοί πίθοι ταφής βρέθηκαν σε ανασκαφές στην αρχαία Άντανδρο, στους πρόποδες του Καζ Νταγ (όρος Ίδη), στο Εντρεμίτ της δυτικής επαρχίας του Μπαλίκεσιρ, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής Hürriyet Daily News.

Ο καθηγητής του αρχαιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ege και επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή, Gürcan Polat, δήλωσε: «Βρέθηκαν δύο πίθοι ταφής που χρησιμοποιούνταν από τους Έλληνες. Οι πίθοι ταφής είναι μεγάλα κεραμικά αγγεία που χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση των νεκρών πριν την καύση και αποτέφρωσή τους. Κανένα από αυτά δεν δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό. Χρησιμοποιούνταν συνήθως για αποθήκευση. Ορισμένες φορές, ωστόσο, χρησιμοποιούνταν για την ταφή».

 

Εργασίας ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Αντάνδρου, στους πρόποδες του Καζ Νταγ, στο Εντερμιτ της δυτικής επαρχίας του Μπαλίκεσιρ, (www.tornosnews.gr, Photo Source: Wikimedia Commons Copyright: Klaus-Peter Simon License: CC-BY-SA)

Οι πίθοι αυτοί χρησίμευαν ως αποθηκευτικοί χώροι για ελαιόλαδο και αγροτικά προϊόντα. Στην περιοχή, όμως, χρησιμοποιούνταν ως τάφοι, από τον 6ο αιώνα π.Χ., ανάμεσα σε άλλους τύπους ταφής που βρέθηκαν. Ήταν μάλιστα γνωστοί στους κατοίκους της Αντάνδρου ως «κυβοειδείς τύμβοι».

Ο Gürcan Polat σημείωσε επίσης: «Κάποιες φορές χρησιμοποιούνταν ως οικογενειακοί τάφοι. Δύο ή τρία μέλη της ίδιας οικογένειας ενταφιάζονταν σε αυτούς τους πίθους. Σε έναν από αυτούς βρήκαμε το σκελετό ενός σκύλου. Νομίζω ότι κάποιος κάτοικος της Αντάνδρου αγαπούσε τόσο πολύ τον σκύλο του που χρησιμοποίησε τον πίθο στην προσπάθειά του να βρει ένα χώρο για το νεκρό του σώμα».

Ρεγγίνα Αυγουστή

Πηγή:

http://www.hurriyetdailynews.com/pithos-burials-found-in-antandros-137179

Αναπαραγωγή άρθρου:

http://www.tornosnews.gr/en/greek-news/culture/32680-ancient-greek-pithos-burials-discovered-in-ancient-city-of-antandros-in-turkey.html