«Ο σημαντικότερος Έλληνας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας»

0
1015

Με αφορμή την 190ή επέτειο της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Στις 18 Νοεμβρίου του 2018 στις 16-30  στην Αγία Πετρούπολη στον κινηματογράφο «Avrora» θα πραγματοποιηθεί η  πρεμιέρα  του ντοκιμαντέρ «Ο σημαντικότερος Έλληνας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας».

Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί την ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια του πρώτου Πρόεδρου της Ελλάδας και του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της  βασιλείας του Αλεξάνδρου Α. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ο πρώτος ευρωπαϊστής και για τους δύο λαούς, γνωστός στους Ρώσους  ως ο δούκας Ιβάν Αντόνοβιτς Καποδίστριας εργάστηκε στην υπηρεσία του Ρώσου αυτοκράτορα, από το 1809 και με απόφαση του Αλέξανδρου του Α’ διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Στο ντοκιμαντέρ διάρκειας 52 λεπτών  οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερα  για την καριέρα του μεγάλου ευρωπαϊστή πολιτικού,  πως κατάφερε ο Καποδίστριας να σώσει τον μεγάλο  ποιητή, Αλεξάντερ Πούσκιν από την εξορία, όπου θα καταδικαζόταν για τα ποιήματά του με θέμα την ελευθερία.  Όπως και την πιο προσωπική και ανθρώπινη πλευρά του άντρα που θυσίασε τα πάντα για χάρη της ιδέας της απελευθέρωσης της Ελλάδας την ιστορία αγάπης με την Ρωξάνδρα Στρούτζα την γυναίκα που στάθηκε μούσα και συνοδοιπόρος του .

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία και την Ελλάδα.Αφηγητής στην ταινία είναι ο ελληνικής καταγωγής, Ρώσος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου , Ευκλείδης Κιουρτζίδης. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με  την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Εθνικής-Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της  Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρωσία.

Συντελεστές του  ντοκιμαντέρ:

Σκηνοθέτης:Svetlana Muzychenko.

Οπερατέρ: Ruslan Gerasimenkov

Παραγωγοί της ταινίας : η Natalia Ivanova και η Maria Xinopοuloυ.

Κέντρο Παραγωγής “Good Production”.

 

Σοφία Σαρίδη, αρχισυντάκτρια