Το 1974 Κινέζοι αγρότες ανακάλυψαν στην επαρχία Xinjiang της Κίνας και σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Qin Shi Huang, ορισμένες πήλινες φιγούρες. Αργότερα, οι αρχαιολόγοι, μετά από έρευνες, συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για ένα λάκκο μήκους 230 μέτρων με 11 διαδρόμους που περιείχε τουλάχιστον 6.000 αγάλματα στρατιωτών από τερακότα. Δίπλα βρέθηκε άλλος ένας λάκκος με τοξότες, ιππείς και αρματηλάτες και ένας τρίτος λάκκος με 68 αγάλματα που θεωρείται ότι ήταν το αρχηγείο του στρατού.

Σύμφωνα λοιπόν με κάποια ευρήματα, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως οι Αρχαίοι Έλληνες μπορεί να επηρέασαν τους ντόπιους ως προς την κατασκευή των διάσημων αυτών αγαλμάτων. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν πως Έλληνες τεχνίτες εκπαίδευσαν τον ντόπιο πληθυσμό τον 3ο αιώνα π.Χ. Τα μέχρι τότε ευρήματα ήθελαν το πρώτο ταξίδι στην Κίνα από Ευρωπαίο να συνέβη από τον Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα. Ωστόσο, σύμφωνα με νέες έρευνες οι ευρωπαίοι φαίνεται να ήρθαν σε επαφή με τον κινεζικό πολιτισμό κατά τη διάρκεια της περιόδου που η Κίνα είχε επεκτείνει το δίκτυο των εμπορικών της συναλλαγών σε όλη την Ασιατική ήπειρο, την Ινδία και την Περσία, γνωστο ως «Δρόμος του Μεταξιού».

Επίσης, σύμφωνα με πηγές φαίνεται πως ο Μέγας Αλέξανδρος είχε έρθει σε επαφή με την δυτική Κίνα στη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ανατολή. Αυτή η θεωρία ενισχύθηκε περισσότερο όταν ευρωπαϊκό μιτοχονδριακό DNA βρέθηκε σε περιοχές της επαρχίας Xinjiang της Κίνας, γεγονός που σημαίνει ότι οι Δυτικοί ίσως εγκαταστάθηκαν, έζησαν και πέθαναν εκεί.

Μάλιστα, ο επικεφαλής των αρχαιολόγων Li Xiuzhen ανέφερε: «Έχουμε πλέον αποδείξεις πως υπήρξε στενή επαφή μεταξύ του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Qin Shi Huang και της Δύσης πριν από την επίσημη έναρξη του Δρόμου του Μεταξιού. Αυτό συνέβη πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν», ενώ για την επιρροή των Αρχαίων Ελλήνων στην τεχνική των αγαλμάτων, ο ίδιος αναφέρει ότι η μεγάλη αλλαγή στο στυλ και τις ικανότητες φαίνεται ότι προήλθαν από χώρες εκτός της Κίνας: «Πιστεύουμε πλέον πως ο Πήλινος Στρατός, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στο σώρο της ταφής, έχουν εμπνευστεί από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα και την τέχνη».

Το μνημείο αυτό είναι τεράστιας σημασίας για τον κινεζικό πολιτισμό, καθώς ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας Qin Shi Huang για τον οποίο είναι αφιερωμένο, κατάφερε να ενοποιήσει όλες τις κινεζικές πολιτείες σε μια χώρα. Ο «Πήλινος Στρατός» κατακλύζεται κάθε χρόνο από εκατομμύρια επισκέπτες και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Σκουρτανιώτη Βικτορία

Πηγές:
https://www.protothema.gr/culture/article/618715/o-pilinos-stratos-stin-kina-dimiourgima-ellinon-glupton/

https://www.cnn.gr/taksidi/kosmos/story/9663/o-pilinos-stratos-toy-protoy-aytokratora-tis-kinas

Οι 8.000 πήλινοι στρατιώτες και αξιωματικοί στο μαυσωλείο του αυτοκράτορα που ολοκλήρωσε το Σινικό Τείχος. Έχουν ύψος πάνω από 1.80 και τα έφτιαξαν 700 χιλιάδες τεχνίτες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here