Το 1816, ο Γερμανός συγγραφέας Ernst Theodor Amadeus Hoffmann αποφάσισε να γράψει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, η οποία είχε μυστήριο, ζεστασιά, αγωνία και φυσικά, χαρούμενο τέλος.  

Το παραμύθι αυτό έγινε τόσο γνωστό, που ο Ρώσος συνθέτης Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, μαζί με δύο χορογράφους, πήραν το κείμενο του και το μετέτρεψαν σε μία από τις πιο γνωστές παραστάσεις μπαλέτου σε όλο τον κόσμο.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το χειμώνα και ιδίως κατά την εορταστική περίοδο, ο «Καρυοθραύστης», η αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ιστορία με την υπέροχη μουσική του Τσαϊκόφσκι, θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους, μέσα από μια χορευτική υπερπαραγωγή με εντυπωσιακά εφέ και την υπογραφή του μεγάλου Καναδού χορογράφου James Kudelka.

Από τις 8 έως και τις 30 Δεκεμβρίου το Εθνικό Μπαλέτο του Καναδά παρουσιάζει την αρχική ιστορία του Καρυοθραύστη, επανατοποθετειμένη, μέσα απο τη ματιά του Kudelka, στην αγροτική Ρωσία του 19ου αιώνα. Η ιστορία επικεντρώνεται σε δύο αδέρφια και το ταξίδι των ονείρων τους την παραμονή των Χριστουγέννων, το οποίο τους μεταφέρει από το οικογενειακό τους σπίτι σε έναν κόσμο θαυμάτων.

Τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια σε συνδυασμό με τη μουσική και τις χορογραφίες, δημιουργούν μια πραγματικά μαγευτική Χριστουγεννιάτικη εμπειρία για τους λάτρεις του μπαλέτου όλων των ηλικιών.

 

 

Το μπαλέτο, διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα μακροχρόνιο και σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική διπλωματία. Η Σοβιετική Ένωση το χρησιμοποιούσε ως μέσο ήπιας ισχύος, θεωρώντας το μια μορφή έκφρασης των φιλοδοξιών και των επιτευγμάτων του κράτους.
Το μπαλέτο του Ψυχρού Πολέμου αποτέλεσε διάλογο μεταξύ Δύσης και η Ανατολής, καθώς επέτρεπε και στις δύο πλευρές να δημιουργήσουν σχέσεις μεταξύ τους.

Η παράδοση της χορευτικής διπλωματίας εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες πρακτικές της πολιτιστικής διπλωματίας. Ωστόσο, η διπλωματία που ασκείται μέσω των τεχνών, όπως το μπαλέτο, ήταν πάντοτε περίπλοκη, λόγω της δυσκολίας καθοδήγησης και ελέγχου της τέχνης καθώς και των μηνυμάτων της.

 

Ελένη Γέρου

 

Πηγές