Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων στo Τιρόλο της Αυστρίας είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική, καθώς σχετίζεται άμεσα με τη διαβολική μορφή του Krampus. Ο μύθος του Κrampus, άμεσα συνδεδεμένος με γερμανικές παγανιστικές παραδόσεις, εξελίχθηκε γρήγορα σε θρύλο. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα συνδυασμού του παγανισμού και του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. Η ημέρα του Αγίου Νικολάου, 6 Δεκεμβρίου, καθιερωμένη πλέον για την παρέλαση του Krampus, εξαπλώθηκε γρήγορα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως Τσεχία, Βαυαρία, μέρη της Σλοβενίας, Ουγγαρίας και Βόρειας Ιταλίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Krampus είναι ο διαβολικός αδελφός του Άι Βασίλη, κι έχει τη μορφή μισού ανθρώπου και μισού δαίμονα. Σκοπός του είναι να τιμωρεί τα «κακά» και ανυπάκουα παιδιά, ξυλοκοπώντας τα και τοποθετώντας τα στο τσουβάλι, που κουβαλάει στην πλάτη του και τα μεταφέρει στη φωλιά του, όπου είτε τα πνίγει είτε τα τρώει. Πολλές φορές οι γονείς στις συγκεκριμένες χώρες χρησιμοποιούν αυτή την ιστορία στα παιδιά τους, προκειμένου να συμμορφωθούν. Η παρέλαση παίρνει μέρος στο κέντρο της πόλης, καταλαμβάνοντας έκταση περίπου ενός μίλι και κατακλύζεται κυρίως από άντρες που φορούν υπερβολικές στολές και αξεσουάρ. Οι τυπικές στολές περιλαμβάνουν ξύλινες μάσκες, διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων και γούνινα ρούχα, ενώ κάποιοι φορούν μάσκες με led φώτα. Οι μασκοφόροι κρατώντας πυρσούς, ρόπαλα, ασπίδες και ραβδιά, κυνηγούν τους υπόλοιπους κατοίκους, προκειμένου να τους τρομάξουν.

Η παράδοση του Krampus, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της χριστουγεννιάτικης περιόδου στην Αυστρία και η μορφή του κυριαρχεί στον στολισμό της πόλης. Τα παιδιά, παρόλο που φοβούνται και μόνο στο άκουσμά του, προετοιμάζονται πυρετωδώς λίγες μέρες πριν το φεστιβάλ, μέσω ειδικών διδακτικών ενοτήτων και εργασιών στα σχολεία. Παρ’ όλο το αίσθημα του φόβου, τα περισσότερα παιδιά διασκεδάζουν πλήρως κατά τη διάρκεια της παρέλασης, πλησιάζουν τις τρομακτικές φιγούρες και βγάζουν φωτογραφίες μαζί τους. Ωστόσο, άλλα φοβούνται και κλαίνε, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί και ατυχήματα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, από τις δυνατές κινήσεις των μασκοφόρων. Φυσικά σε αυτό έχει συντελέσει η ραγδαία εξάπλωση του εθίμου, με τη συμμετοχή όλο και περισσοτέρων.

Μαρία Μουχίκα