Ο Ηρακλής ή Αλκαίος ή Αλκείδης ήταν αρχαίος μυθικός ήρωας, γιος του Δία και της Αλκμήνης και θεωρούταν ως ο μέγιστος των Ελλήνων ηρώων.

Στη σύγχρονη ελληνική σκέψη ο Ηρακλής έχει κυρίως επικρατήσει ως ο χειροδύναμος ευγενής γίγαντας που με τους δώδεκα άθλους του απάλλαξε τη γη από τα πιο επικίνδυνα πλάσματα. Για τους αρχαίους Έλληνες όμως, εκτός από φιλοσοφικό και πολιτιστικό πρότυπο, ο Ηρακλής αποτελούσε πηγή γέλιου λόγω της αδεξιότητάς του αλλά παράλληλα λατρευόταν και ως Θεός.

Επιχειρώντας να ρίξει φως σε όλες αυτές τις αντιφατικές όψεις του Ηρακλή στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία και πολιτισμό, ο Ελληνονορβηγικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει εκδήλωση με προσκεκλημένο τον καθηγητή Silvio Bär του Πανεπιστημίου του Όσλο. Στο πλαίσιο αυτό, θα διαβαστούν αποσπάσματα από αρχαία ελληνικά κείμενα σχετικά με τον ήρωα (σε νορβηγική μετάφραση) και θα εξεταστούν δείγματα αρχαίας ελληνικής τέχνης όπως αγάλματα και αγγεία σε μια προσπάθεια σκιαγράφησης των πολλαπλών πτυχών της δράσης και της προσωπικότητάς του.

Η εκδήλωση η οποία θα λάβει χώρα στη στέγη του Ελληνονορβηγικού Πολιτιστικού Συλλόγου στο Όσλο ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το Μάρτιο αλλά εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: http://gresknorsk.no/

Αρετίνα Στεφανή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here