Ο Carlos García Gual (Πάλμα ντε Μαγιόρκα, 1943) είναι Ισπανός συγγραφέας, φιλόλογος, ελληνιστής, συντάκτης, μυθογράφος και κριτικός του οποίου το έργο έχει επικεντρωθεί στους μύθους και τη φιλοσοφία,αποτελεί το νέο μέλος της Βασιλικής Ισπανικής Ακαδημίας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την εισαγωγή του στην ΡΑΕ, ο Carlos García Gual ανέφερε ότι “η μυθοπλαστική αγάπη είναι μια ελληνιστική εφεύρεση. Αυτά τα μυθιστορήματα αντικατοπτρίζουν τον ατομικισμό, την απόσταση από την πολιτική”. Εξήγησε επίσης ότι αναπτύσσονται σε “εξωτικά μέρη” και ότι έχουν την επιθυμία να “μετακινήσουν και να ενθουσιάσουν, με ένα αναμενόμενο ευτυχές τέλος, ένα ευτυχές τέλος το οποίο είναι σημαντικό για όλα τα λαϊκά μυθιστορήματα και φυσικά σε όλα τα ελληνικά κείμενα”. Έτσι, αυτοί οι νέοι λογοτεχνικοί λογαριασμοί “αντικατοπτρίζουν μια σημαντική αλλαγή” και η μορφή τους είναι “επαρκής για την ανοιχτή κοινωνία”.

Ο ακαδημαϊκός είπε ότι αν και το θέμα της αγάπης και του έρωτα μπορεί να βρεθεί σε άλλα λογοτεχνικά γεγονότα, όπως η επική ποίηση και η ποίηση, καθώς και στο θέατρο, δεν είχαν ποτέ συνθέσει μακρές ιστορίες αγάπης που να αποσπάστηκαν από την ποιητική μορφή χωρίς μυθολογικό υπόβαθρο.

Ο ελληνιστής τόνισε στην ομιλία του ότι μία από τις μεγάλες καινοτομίες σε αυτά τα πρώτα μυθιστορήματα είναι οι γυναικείοι χαρακτήρες που ταξιδεύουν, υποφέρουν και είναι εξίσου έξυπνοι με τους άνδρες. «Είναι παρόντες στην αφήγηση όπως ποτέ άλλοτε», εξήγησε ο García Gual χρησιμοποίησε τον όρο «σεξουαλική συμμετρία» για να αναφερθεί σε αυτήν την είδηση: «Είναι συν-αστέρια, τα ταξίδια και οι δύο χαρακτήρες είναι παράλληλες» και η αγάπη του είναι αμοιβαία, είπε αναφερόμενος στην Οδύσσεια του Ομήρου και στη σχέση του Οδυσσέα με την Πηνελόπη.. Σύμφωνα με τον Carlos García Gual αυτό το γεγονός υποδηλώνει ότι τμήμα του αναγνωστικού κοινού ήταν γυναίκες. “Υπήρξε ένα αναγνωστικό γυναικείο κοινό και αυτό επηρέασε τα ζητήματα”, αν και “δεν μπορείτε να ξέρετε σε ποιο βαθμό” επειδή δεν υπάρχουν δεδομένα”.

Ο Carlos García Gual ,επίτιμος καθηγητής της Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, αναλαμβάνει την καρέκλα με το γράμμα J που κατείχε ο θεατρικός συγγραφέας Francisco Nieva, ο οποίος πέθανε τον Νοέμβριο του 2016.

Μαριλένα Τσικίνη

https://elpais.com/cultura/2019/02/17/actualidad/1550404328_078892.html
https://elpais.com/cultura/2017/11/30/actualidad/1512059302_329679.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here