Η πολιτιστική διπλωματία δεν έγκειται μόνο στη διάδοση και την αναβάθμιση της εικόνας ενός πολιτισμού στο εξωτερικό αλλά παράλληλα και σε άλλους τομείς όπως ο διαπολιτισμικός διάλογος. Αυτός ο διάλογος επιτρέπει τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου σχέσεων αλληλοκατανόησης και συνανάπτυξης μεταξύ των λαών ειδικά σε αυτή την εποχή που με την επαναφορά της αντίληψης περί κρατών- εθνών ο πλανήτης τις έχει περισσότερο ανάγκη παρά ποτέ.
Η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία των προυποθέσεων διαλόγου τις περισσότερες φορές συντελείται μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών και μέσα στην καρδιά των κοινωνιών. Διαπολιτισμικός διάλογος συντελείται λόγου χάρη όταν μια ομάδα ελλήνων που κατοικεί στο εξωτερικό ,διοργανώνει πολιτιστικά δρώμενα και φέρνει σε επαφή την τοπική κοινωνία με τα ήθη ,τα έθιμα και τον πολιτισμό μας. Μπορεί όμως να προωθηθεί και σε κρατικό επίπεδο μέσω της υιοθέτησης γενικών πολιτικών από κεντρικές διοικήσεις;
Το γαλλικό κράτος τα τελευταία χρόνια αφουγκραζόμενο την ανάγκη προώθησης ενός τέτοιου διαλόγου και πάντα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση πολιτικών που στοχεύουν ακριβώς σε αυτή την πολιτιστική ανάπτυξη με όρους διαλόγου και όχι επιβολής υποβοηθώντας ,χωρίς να αντικαθιστά,την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ποιες εκφράζονται όμως αυτές οι πολιτικές σε πρακτικό επίπεδο;
Ένα μεγάλο στοίχημα αποτελεί το πρόγραμμα «κατοικιών καλλιτεχνών» το οποίο επιτρέπει σε γάλλους συγγραφείς ,καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτισμού να ζήσουν και να εργαστούν ανά διαστήματα στο εξωτερικό αλλά αντίστοιχα και σε αλλοδαπούς επαγγελματίες να ζήσουν και να εργαστούν στη Γαλλία. Το αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος είναι η παραχώρηση κατοικιών σε 350 ανθρώπους του πολιτισμού μέχρι στιγμής ευνοώντας έτσι τις πολιτισμικές ανταλλαγές.
Παράλληλα έχουν υπογραφεί διεθνείς Συμφωνίες με κράτη όπως ο Καναδάς και η Γερμανία για την κοινή προώθηση του πολιτισμού σε τρίτες χώρες. Ειδικά με τη Γερμανία υπάρχει έντονη συνεργασία στην προώθηση του αθλητισμού,της λογοτεχνίας, των γραφικών τεχνών, του θεάτρου, του κινηματογράφου κ.α. σε τρίτες χώρες.
Τέλος από το 2006 μέσω της συμμετοχής στο EUNIC δηλαδή στο ευρωπαϊκό δίκτυο εθνικών πολιτιστικών ινστιτούτων η Γαλλία προσπαθεί να προωθήσει συντεταγμένα και τη γαλλικό πολιτισμό ως κομμάτι ενός ευρύτερου κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού σε πάνω από 150 κράτη του πλανήτη.

Αντώνης Παπαδόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here