Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας (Ε.Ι.Π.Δ), την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, στη Θεσσαλονίκη, στο πολιτιστικό κέντρο «Αλέξανδρος», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τεχνών του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Έλλη Χρυσίδου, οι οποίοι τόνισαν ότι τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος στηρίζουν πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τον πολιτισμό.

Οι στόχοι του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας όπως αναλύθηκαν από τον Πρόεδρο και Ιδρυτή, κ. Πέτρο Καψάσκη και από τα μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, είναι ο επαναπροσδιορισμός της πολιτιστικής ταυτότητας και η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού με σύγχρονη και δημιουργική προσέγγιση, καθώς και η αναβάθμιση της εικόνας της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο. Για τον κ. Π. Καψάσκη, πολιτισμός είναι αξίες και ψυχές, είναι αυτό που προσδιορίζει την ταυτότητα του κάθε λαού. Μέσα από συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, που προάγουν τον πολιτισμό το Ινστιτούτο στοχεύει να γίνει η γέφυρα διασύνδεσής τους.

Η ομάδα των νέων επιστημόνων του παραρτήματος του Ε.Ι.Π.Δ. στη Θεσσαλονίκη, ανέπτυξε θέματα πάνω στην πολιτιστική διπλωματία .και την τοπική αυτοδιοίκηση, την διπλωματία της γλώσσας, των μουσείων, της εκπαίδευσης, της εξωτερικής πολιτικής, των εξωτερικών σχέσεων της Ε.Ε, του πολιτιστικού τουρισμού αλλά και των ευκαιριών για σύγχρονες γέφυρες με τον μουσουλμανικό κόσμο.

Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 κ. Χριστίνα Σιγανίδου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι Προξενικών αρχών, ο κ. Ιωάννης Βεργίνης, Επίτιμος Πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, ο κ. Αντώνης Μανδρίτης, Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Δημήτρης Παπανδρέου Διπλωμάτης και Διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στην Θεσσαλονίκη, ο πρώην Υπουργός κ. Σπύρος Βούγιας, ο Γεν. Γραμματέας Ενέργειας και Περιβάλλοντος των ΑΝ.ΕΛ. κ. Απόστολος Σπαθάς, καθώς και φορείς πολιτισμού και αρχών της πόλης.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής πραγματοποίησαν την 2η Ημερίδα Πολιτιστικής Διπλωματίας, με θέμα «Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Την έναρξη των ομιλιών έκανε ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου κ. Πέτρος Καψάσκης, ο οποίος τόνισε ότι ο πολιτισμός δεν διχάζει, αλλά ενώνει και ενισχύει την ελληνική ταυτότητα στο εξωτερικό, προάγοντας τον Ελληνικό πολιτισμό και ενισχύοντας την πολιτιστική διπλωματία και εξωτερική πολιτική της χώρας με άλλα μέσα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις τέχνες και γενικότερα τον τρόπο του βίου ενός λαού. Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Δημήτριος Βαξεβανάκης αναφέρθηκε στην Πολιτιστική Γεωπολιτική ως την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στη σύγχρονη εποχή.

Ο κ.Γρηγόρης Πασχαλίδης, καθηγητής Πολιτισμικών Σπουδών στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μίλησε για την Πολιτισμική Πολιτική και Διπλωματία ενώ η κ. Καλλιόπη Χαϊνόγλου, Λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανέπτυξε το ζήτημα των Πολιτιστικών Δικαιωμάτων και Πολιτιστικών Πολιτικών.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο κ. Κυριάκος Μικέλης, Λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα την Πολιτιστική Διπλωματία και τις Διεθνείς σχέσεις.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας ξεκίνησε με την ομιλία του Δρ. Νικόλαου Γαϊτενίδη, Επιστημονικού Συνεργάτη στο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet και την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σχετικά με την Πολιτική Ταυτότητας στην Ευρώπη. Ο Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας Λουκατάρης, Εφημέριος Ι.Ν Αγ.Νεκταρίου, και υπεύθυνος λειτουργίας του κέντρου Προστασίας Ανηλίκων «Φάρος του Κόσμου» της Ι.Μ. Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, ανέπτυξε μια ενδιαφέρουσα ομιλία σε σχέση με την Εκκλησιαστική Διπλωματία.

Με τη σειρά της η Δρ Μαρία Μήτσιου, Διευθύντρια Βορείου Ελλάδος του Ινστιτούτου και Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής μίλησε για τη Διπλωματία του Αθλητισμού και Ολυμπισμού. Ο κ. Ιωάννης Πανταζής, μουσικοσυνθέτης και οργανοποιός, αναφέρθηκε στη μουσική και μυθολογία, την εκπαίδευση και το βιωματικό τουρισμό. Την ημερίδα έκλεισε ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου και Οικονομολόγος, κ. Μιχάλης Διακαντώνης, μιλώντας για την Οικονομική Διπλωματία.