2017 © Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας - Hellenic Institute of Cultural Diplomacy
Η νέα γενιά της Ελληνικής Πολιτιστικής Διπλωματίας

 

2017 © Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας - Hellenic Institute of Cultural Diplomacy

 

 

 

 

Κόρινθος, 22 Νοεμβρίου 2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 3η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας (Ε.Ι.Π.Δ), την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, στην Κόρινθο, στο «Μικρό Θεατράκι του Δημαρχείου».

Οι στόχοι του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας όπως αναλύθηκαν από τον Πρόεδρο και Ιδρυτή, κύριο Πέτρο Καψάσκη και από τα μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας της Κορίνθου, είναι ο επαναπροσδιορισμός της πολιτιστικής ταυτότητας, η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού καθώς και η προβολή μιας ελκυστικής εικόνας της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της, μέσα από συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 

2017 © Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας - Hellenic Institute of Cultural Diplomacy

Το πάνελ των ομιλητών

 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του Ε.Ι.Π.Δ. Πελοποννήσου, κύριος Ηλίας Π. Ξένος ενώ την έναρξη των ομιλιών έκανε ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου κύριος Πέτρος Καψάσκης παρουσιάζοντας το όραμα του Ε.Ι.Π.Δ. Ο κ. Καψάσκης τόνισε ότι ο πολιτισμός ενισχύει την ελληνική ταυτότητα στο εξωτερικό. Ασκώντας πολιτιστική διπλωματία και εξωτερική πολιτική με διάφορα μέσα, όπως είναι η γλώσσα, η θρησκεία, οι τέχνες, η γαστρονομία και γενικότερα ο τρόπος του βίου ενός λαού, δίνεται η δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής ενός κράτους στο διεθνές γίγνεσθαι. Παράλληλα, επεσήμανε πως το εγχείρημα αυτό, είναι ένα ¨κίνημα νέων¨, καθώς η πλειοψηφία της επιστημονικής ομάδας και της οργανωτικής επιτροπής συγκροτείται από νέους επιστήμονες.

Η κυρία Έφη Μπάσδρα, τέως Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και καθηγήτρια Ιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μίλησε για την άρρηκτη σχέση της αριστείας και του ελληνικού πολιτισμού. Ειδικότερα, υπογράμμισε, πως ο ελληνικός πολιτισμός κινήθηκε και οργανώθηκε γύρω από την έννοια της κατάκτησης της αριστείας και του κλέους και πως χρέος μιας ευνοούμενης Πολιτείας, είναι η λειτουργία της χωρίς αποκλεισμούς και η δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους.

 

2017 © Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας - Hellenic Institute of Cultural Diplomacy

Ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας
κύριος Πέτρος Καψάσκης

 

Ο κύριος Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης επί τιμή, μίλησε για τα ¨χαμένα μονοπάτια¨ της Κορίνθου, χαρακτηρίζοντάς την μεγάλη, μυστική αλλά και μυστικιστική. Τόνισε τη σημασία που έχει να ξαναβρούμε τις ατραπούς της μυθολογίας, της ιστορίας, της αρχαίας τραγωδίας έως τα βήματα του Αποστόλου των εθνών και πως στο χέρι μας είναι να περπατήσουμε αυτά τα χαμένα μονοπάτια.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο κύριος Θεόδωρος Κασσίμης, τέως  Υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μιλώντας εμπειρικά, μέσα από τα ταξίδια του στην Ιορδανία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, το Λίβανο και την Αργεντινή, παρουσίασε με απτά παραδείγματα το θέμα: «Η πολιτιστική διπλωματία ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής».

Τέλος, η ομάδα των νέων επιστημόνων, που απαρτίζουν το παράρτημα του Ε.Ι.Π.Δ. Κορίνθου,  παρουσίασε το όραμα  και τα σχέδια δράσης της.

Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Λένα Μπέλλου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, ο βουλευτής Κορινθίας κύριος Χρίστος Δήμας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κύριος Απόστολος Παπαφωτίου, ο Αντιδήμαρχος Κορίνθου κύριος Κώστας Παρτσινέβελος, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κύριος Νικόλαος Ταγαράς, ο τέως βουλευτής Κορινθίας κύριος Κώστας Κόλλιας, η τέως βουλευτής κυρία Κατερίνα Φαρμάκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας και αρχηγός αντιπολίτευσης στο Δήμο Κορινθίας κύριος Βασίλης Νανόπουλος, και οι περιφερειακοί σύμβουλοι: κύριος Αθανάσιος Γκίκας, κυρία Μαριλένα Σούκουλη και ο κύριος Γεώργιος Πετρίτσης καθώς και φορείς πολιτισμού και αρχών της πόλης.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Κορινθίων, η εταιρεία γραφικών τεχνών «Λίθος», ο φωτογράφος Φάνης Ντάικος, το ζαχαροπλαστείο «Οι λιχουδιές της Αναστασίας» και η Ζήρεια Ε.Π.Ε. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα τηλεοπτικά κανάλια HΛΕΚΤΡΑ και SUPER TV και ο ραδιοφωνικός σταθμός / ηλεκτρονική εφημερίδα 100.8 BREAK FM – Korinthosnews.gr.

 

Σχετικά με το Ε.Ι.Π.Δ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας (Ε.Ι.Π.Δ.) ιδρύθηκε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2017. Είναι μια ελληνική αστική, επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία και αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό φορέα Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Ελλάδα και τον δεύτερο στην Ευρώπη. Συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και οργανισμούς, της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και με Α.Ε.Ι και άλλα Ακαδημαϊκά πνευματικά ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα εν γένει, καλλιτεχνικές ομάδες, θέατρα και ορχήστρες με στόχο να προάγει την τέχνη, την έρευνα και την καινοτομία.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ