Από το 1998, o θεσμός Walk of Fame του Καναδά έχει προωθήσει μια εθνική κουλτούρα εξέχουσας ακτινοβολίας. Μια κουλτούρα που εμπνέει, αναγνωρίζει και γιορτάζει τους ανθρώπους της αλλά και τη συνεισφορά τους σε σημαντικές πτυχές της σημερινής καναδικής -και όχι μόνο- κοινωνίας. Φέτος, τον Δεκέμβριο του 2018 ο θεσμός γιορτάζει αισίως 20 χρόνια επιτυχίας, 20 χρόνια εμπνεύσεως, ενδυνάμωσης, αναγνώρισης και επιβράβευσης της αριστείας. Από τις απαρχές του, το Canada Walk of Fame δημιουργεί μια αέναη καναδική κληρονομιά μέσω μνημείων, προγραμμάτων επιμόρφωσης και μιας πλατφόρμας που συγκεντρώνει εξαίρετους Καναδούς οι οποίοι  μιλούν -ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο- για την πορεία τους, καθώς και τον τρόπο που αυτή συνέπλευσε και συμπλέει με την φήμη σε βάθος χρόνου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από το 1998 μέχρι σήμερα, 180 αστέρες έχουν εισαχθεί στο Walk of Fame του Καναδά, οι οποίοι ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν πέντε βασικούς πυλώνες αριστείας: τις Τέχνες και τη Διασκέδαση, τις Επιχειρήσεις και την Επιχειρηματικότητα, την Επιστημονική τεχνολογία, τη Φιλανθρωπία και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τέλος τον Αθλητισμό.

Τα φετινά τιμώμενα πρόσωπα που συμμετέχουν αντιπροσωπεύοντας τους πέντε αυτούς πυλώνες είναι οι εξής: η Tessa Virtue και ο Scott Moir για τον Αθλητισμό, η Andrea Martin, ο Seth Rogen και ο Evan Goldberg  για τις Τέχνες και την Ψυχαγωγία, ο Chris Hadfield για την Επιστήμη και Τεχνολογία, ο Jimmy Pattison για την Επιχειρηματικότητα και  ο Leonard Cohen ως μεταθανάτια θρυλική προσωπικότητα. Επίσης, τιμήθηκε ιδιαίτερα o παραλήπτης του βραβείου Allan Slaight Honour, Jessie Reyez.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με φαντασμαγορικό τρόπο στο κόκκινο χαλί, με πολλούς αναγνωρισμένους και εμπνευσμένους ανθρώπους, με έναστρες μουσικές παραστάσεις και ενθουσιώδεις εμφανίσεις φιλοξενούμενων, δίνοντας για ακόμα μία χρονιά έναν υπέρλαμπρο χαρακτήρα στον χώρο διεξαγωγής, το Sony Center for Performing Arts, στο Τορόντο. Ορισμένα από τα εξέχοντα πρόσωπα που παρευρέθηκαν ήταν μεταξύ άλλων oι παίκτες της θρυλικής ομάδας χόκεϋ Team Canada ’72, ο Geddy Lee και ο Alex Lifeson των Rush, οι Randy Bachman και Sarah McLachlan, ο πρώην πρωθυπουργός Brian Mulroney, ο πρώην πρωθυπουργός Stephen Harper, ο πρώην κυβερνήτης στρατηγός David Johnston, ο κυβερνήτης υπολοχαγός Elisabeth Dowdeswell, ο υπολοχαγός διοικητής Lois Mitchell και ο δήμαρχος του Τορόντο John Tory.

Μετά την ολοκλήρωση των βραβείων ακολούθησε ένα εξαίσιο εορταστικό δείπνο στο ιστορικό ξενοδοχείο Fairmont Royal York. Το κόκκινο χαλί ήταν γεμάτο ενέργεια και ενθουσιασμό από τους οπαδούς που ήθελαν να κλέψουν μια ματιά -ή ιδανικότερα μια στιγμή- με τα είδωλα τους, από βαρυσήμαντες παρουσίες και στιγμές γεμάτες έκπληξη και συγκίνηση.

Συνοψίζοντας, το Canada’s Walk of Fame συμβολίζει την επιτομή του υψηλού επιπέδου καναδικού επιτεύγματος και προωθεί Καναδούς με σημαντική συμβολή στις κοινωνικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και επιστημονικές εξελίξεις, εντός και εκτός του Καναδά. Το όραμα και η αρχική αποστολή ήταν και συνεχίζει να είναι η μεταλαμπάδευση όλο και περισσότερων επιτευγμάτων, με περισσότερους παραλήπτες και μεγαλύτερη συχνότητα, αναγνωρίζοντας πάντοτε έναν αξιοθαύμαστο Καναδά που επηρεάζει θετικά τις ζωές των άλλων και έχει θετικό και βαθύ αντίκτυπο στις κοινότητές του.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ποικιλία εθνικών εκδηλώσεων με απώτερο σκοπό οι Καναδοί να εμπνεύσουν, να αναγνωρίσουν και να γιορτάσουν τους ανθρώπους τους, τον πολιτισμό τους και τη συνεισφορά τους στον κόσμο.

 

                                                                                                                       Καρτσώλη Έμμα