2017 © Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας - Hellenic Institute of Cultural Diplomacy - BrandaLab

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2018

 Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας  πραγματοποίησε τον δεύτερο από τους επτά κύκλους συζητήσεων με τίτλο «Οι νέοι αναστοχάζονται την Ελλάδα» με ανθρώπους της ελληνικής διανόησης. Στόχος του Ε.Ι.Π.Δ είναι το άνοιγμα ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των σύγχρονων Ελλήνων στοχαστών και της νέας γενιάς.

Δεύτερος καλεσμένος του Ινστιτούτου ήταν ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Πολιτισμικής Γεωγραφίας της Σχολής Γεωγραφίας και Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Σορβόννης – Paris 1 κ. Γεώργιος Πρεβελάκης, ο οποίος συνομίλησε με τον Πρόεδρο και ιδρυτή του Ε.Ι.Π.Δ., κ. Πέτρο Καψάσκη και κατόπιν δέχτηκε ερωτήσεις από το κοινό.

2017 © Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας - Hellenic Institute of Cultural Diplomacy - BrandaLab

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Νομισματικού Μουσείου παρουσία πολλών σημαινόντων προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων. Το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η δημοσιογράφος κα.Μαρία Λυσάνδρου.

Στη συζήτηση ξετυλίχτηκε ο μίτος της ελληνικής ταυτότητας ανά τους αιώνες μέσα από τη γεωγραφική και γεωπολιτκή οπτική του καθηγητή κυρίου Πρεβελάκη, με αναφορά στην Ελλάδα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στην επιβίωση του ελληνισμού κατά τον Οθωμανικό ζυγό, τις αντίστοιχες ψυχικές μεταβολές εθνικών ταυτοτήτων των λαών της Ευρώπης και καταδείχθηκε το στοιχείο της ιστορικής συνέχειας και της άμεσης σύνδεσής μας με τον κόσμο της ελληνικής αρχαιότητας, σε σχέση με το σήμερα και τον σύγχρονο ελληνισμό. Επιπλέον, αναδείχθηκε, η σημασία των δικτύων της Ελληνικής διασποράς ανά τον κόσμο, ο ρόλος της εκκλησίας αλλά και της γεωγραφίας της χώρας, η γλώσσα και ο καθοριστικός της ρόλος στην ιστορική συνέχεια του ελληνισμού.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περισσότερα για τις δράσεις του Ινστιτούτο στο:

– Website: http://www.helleniculturaldiplomacy.com/

Ακολουθήστε μας | Follow us

– Facebook: https://goo.gl/R3h2Mx
– Twitter: https://goo.gl/RDkHEs
– Instagram: https://goo.gl/XDbZ4S
– LinkedIn: https://goo.gl/niDq71
– YouTube: https://goo.gl/thJ35r