Η ποίηση αποτελεί ένα αναπόσπαστο και ιδιαίτερο κομμάτι του πολιτισμού κάθε χώρας, καθώς μπορεί να παρουσιάσει με τον ιδιαίτερο τρόπο της συναισθήματα χαράς ή λύπης, οράματα και τις ιδέες, αλλά ακόμα και φόβους ή ανησυχίες κάθε λαού σε διάφορες περιόδους της ιστορίας του. Η ποίηση μπορεί να ενώνει χώρες, έθνη, ανθρώπους και να δημιουργεί διαπολιτισμικούς δεσμούς.

Στη Ελλάδα η τέχνη της ποίησης έχει ισχυρές ρίζες και παράδοση και μπορεί δίκαια να θεωρείται από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες τέχνες με σπουδαίους εκπροσώπους κατά τη διάρκεια της Ιστορίας της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.Ένας αρκετά σημαντικός αριθμός Ελλήνων ποιητών, σύγχρονων αλλά και παλαιότερων, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην Ελληνική ποιητική παράδοση. Παρόλα ταύτα, είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τους δύο σπουδαίους Έλληνες Νομπελίστες ποιητές Σεφέρη και Ελύτη, λίγοι είναι οι υπόλοιποι Έλληνες ποιητές που το έργο τους και η συμβολή τους αναγνωρίζεται ή γίνεται γνωστή σε διεθνές επίπεδο. Κύρια αιτία αυτού του γεγονότος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η έλλειψη ανθρώπων στο εξωτερικό που να μπορούν να διαβάσουν στα Ελληνικά ποίηση και να μεταφέρουν στη μητρική τους γλώσσα έργα Ελλήνων ποιητών. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια μεταφοράς της Ελληνικής ποίησης σε γλώσσες και πολιτισμούς από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Εντός αυτού του πλαισίου, είναι πολύ σημαντικό το έργο που προσφέρει ο Ινδός ποιητής, κριτικός και μεταφραστής RudraKinshuk. Γεννημένος το 1971 στη Δυτική Βεγγάλη, ο RudraKinshuk κατά τη διάρκεια των σπουδών του ασχολήθηκε με κλασσικά Ελληνικά έργα και αυτό του εξέθρεψε μια βαθιά αγάπη για τον Ελληνικό πολιτισμό, όποτε άρχισε να μαθαίνει από μόνος του Ελληνικά. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχει μεταφράσει έναν σημαντικό αριθμό έργων σύγχρονων Ελλήνων ποιητών στη μητρική του γλώσσα, τα Μπενγκάλι. Το πιο πρόσφατο έργο του αποτελεί ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2020 από το BrajaKumarSarkar του TristoopPrakashani, Durgapur, WestBengal, και περιλαμβάνει ποιήματα των Δημήτρη Άλλωου, Όλγα Παπακώστα, Κατερίνας Ηλιοπούλου, ΓιανναΜπούκοβα, Παναγιώτη Ιωαννίδη, Δημήτρη Πέτρου και Σταμάτη Πουλενάκη.

 

Πηγή

https://elinepa.org/

Μπλατζή Αναστασία

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here