Ακούγοντας κανείς για το Βιετνάμ, το μυαλό του πάει αυτομάτως στην πολιτική του ιστορία, στον αιματηρό πόλεμο του Βιετνάμ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και στον κομμουνισμό. Σπάνια θα αναλογιστεί κανείς την πολιτισμική του κληρονομιά, την μουσική δεινότητα της χώρας και την σημερινή πολιτισμική της σύνδεση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Αυτήν την σχέση έρχεται να αναδείξει το Νέο  Μουσικό Φεστιβάλ μεταξύ Ασίας και Ευρώπης 2018.

Με κύριο θέμα την «Μουσική Γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης» ,θα διεξαχθεί για 3η συνεχόμενη χρονιά το Νέο Μουσικό Φεστιβάλ Ασίας-Ευρώπης στο Ανόι ,την πρωτεύουσα το Βιετνάμ. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, 200 συνθέτες και καλλιτέχνες από 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου θα προβάλλουν το εθνικό στοιχείο του Βιετνάμ μέσω χορωδιακών ,συμφωνικών και παραδοσιακών παραστάσεων, όπως ,επίσης, και μέσω της όπερας .

Το φεστιβάλ οργανώνει φέτος  ο Σύλλογος Βιετναμέζων Μουσικών και σύμφωνα με τον συνθέτη-πρόεδρο του Συλλόγου :«Μέσω του φεστιβάλ δίνεται η ευκαιρία σε καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό ,την μουσική και του ανθρώπους του Βιετνάμ» και συμπληρώνει ,τονίζοντας, ότι «Η εκδήλωση επιδεικνύει τα μουσικά κατορθώματα της χώρας».

Με την παρουσίαση των πρώτων 11 μουσικών συνθέσεων από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα του Βιετνάμ   υπό την καθοδήγηση της γιαπωνέζας μαέστρου , Χόνα Τετζουτσί  , και της ελληνίδας μαέστρου, Ζωής  Ζενιώδη, θα γίνει η έναρξη του φεστιβάλ στην Λυρική Σκηνή του Ανόι στις 24 Νοεμβρίου 2018,ενώ θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου στην Μουσική Ακαδημία του Βιετνάμ .Εκεί θα παρουσιαστούν έργα συνθετών από διάφορες χώρες του κόσμου, όπως, για παράδειγμα, από τις Φιλιππίνες ,την Αυστραλία, την Ολλανδία, την Ρωσία κ.α. , υπό την καθοδήγηση του Γάλλου μαέστρου, Ολιβιέρ Οτσανί. Την παρουσίαση των έργων θα αναλάβει η «Συμφωνική Ορχήστρα του Ήλιου», ενώ νέοι σε ηλικία Βιετναμέζοι μουσικοί και η ορχήστρα «Νέα Μουσική» από το Ταταρστάν  θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις μουσικής δωματίου.

 

 

Από την Νικολέττα Καστρινάκη

Πηγές:

https://vietnamnews.vn/life-style/469151/international-music-festival-in-ha-noi-presents-new-compositions.html#RrG9RRh8AHLQ2sxC.97

https://english.vietnamnet.vn/fms/what-s-on/211467/international-music-festival-in-hanoi-presents-new-compositions.html