*Κωνσταντίνος Δεστούνης, Πιανίστας, Υπ. διδάκτωρ και διδάσκων στο Royal College of Music του Λονδίνου 

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα του σήμερα έχει να επιδείξει μεγάλο πλούτο -και- στον τομέα της κλασικής μουσικής δημιουργίας. Υπάρχουν διαπρέποντες Έλληνες συνθέτες, το έργο των οποίων μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στα εδραιωμένα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Δυστυχώς όμως, παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό, λόγω έλλειψης προβολής. Αναμφίβολα, η ελληνική κλασική μουσική του σήμερα δεν χαίρει της διεθνούς αναγνώρισης που αξίζει. Λόγω των παραπάνω, μείζονα ρόλο αποκτά το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, στους στόχους του οποίου συγκαταλέγεται η προβολή και ενσωμάτωση της ελληνικής κλασικής μουσική δημιουργίας στο διεθνώς αναγνωρισμένο ρεπερτόριο.

Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η προσωπική μου δράση ως πιανίστας στις αίθουσες συναυλιών σε διεθνές επίπεδο (αναφέρονται ενδεικτικά: Royal Albert Hall και St. James’ Piccadilly στο Λονδίνο, La Fenice στη Βενετία, Glocke Saal στη Βρέμη, Sala Bulgaria στη Σόφια, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα έργα για πιάνο Ελλήνων συνθετών, τα οποία παρουσιάζω, προκαλούν τη θερμότατη υποδοχή και τον ενθουσιασμό του κοινού (αναφέρονται ενδεικτικά οι συνθέτες: Θεόδωρος Αντωνίου, Γιάννης Ψαθάς, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Σόλων Μιχαηλίδης, Κώστας Τσούγκρας, Ανδρέας Παπαρούσος, Γιώργος Βασιλαντωνάκης).

Πιο συγκεκριμένα θα ήθελα να αναφέρω δύο γεγονότα μείζονος σημασίας για την διεθνή προβολή της ελληνικής κλασικής μουσικής. Το Μάρτιο του 2018 είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στον κύκλο 28 συναυλιών που λαμβάνουν χώρα το 2018 στη Σόφια (κατά την προεδρία της στο συμβούλιο της Ε.Ε.), κάθε συναυλία από τις οποίες είναι αφιερωμένη σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: https://eu2018bg.bg/en/events/1139

Στον τομέα της διεθνούς δισκογραφίας, πρόσφατα ηχογράφησα τα πιανιστικά άπαντα του Θεόδωρου Αντωνίου (προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλους της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης), σε συνεργασία με το συνθέτη. Η ηχογράφηση εκδόθηκε σε CD και διανέμεται από το Μάρτιο του 2018 παγκοσμίως από τη σειρά ‘Grand Piano’ της δισκογραφικής εταιρία Naxos.

Θέλω να πιστεύω ότι η κίνηση για προβολή της ελληνικής κλασικής μουσικής θα διευρυνθεί. Εμείς οι Έλληνες πρέπει να προβάλουμε τη μουσική του τόπου μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ως σημαντικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού μας.