2017 © Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας - Hellenic Institute of Cultural Diplomacy

28η Οκτωβρίου 2017
Το ΟΧΙ του Μεταξά της 28ης Οκτωβρίου 1940 απέναντι στον Ιταλό διπλωμάτη Γκράτσι, σηματόδοτησε την απαρχή της ηρωικής ελληνικής αντίστασης απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα.
Κατά την ίδια ημερομηνία, το 1912, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος εισέρχεται με το επιτελείο του στη Θεσσαλονίκη, μετά την υπογραφή των πρωτοκόλλων παράδοσης στον ελληνικό στρατό απ’ τους Οθωμανούς την 26η Οκτωβρίου, προλαβαίνοντας έτσι την προέλαση του βουλγαρικού στρατού που είχε καταφθάσει έξω απ’ την πόλη.
Το 1822, 28η Οκτωβρίου πάλι, ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί την υποναυαρχίδα του τουρκικού στόλου που ναυλοχούσε στα ανοιχτά της Τενέδου, καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στο ηθικό των Οθωμανών.
Τέλος, στις 28 Οκτωβρίου 312 μ.Χ., ο Μέγας Κωνσταντίνος νικά το στρατό του διεκδικητή του θρόνου Μαξέντιου στη μάχη της Μουλβίας Γεφύρας στη δεξιά όχθη του Τίβερη, ενώ την προηγούμενη μέρα είχε δει ως όραμα στον ουρανό ένα σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω νίκα». Το γεγονός αυτό υπήρξε η αφορμή για τη νομιμοποίηση και εξάπλωση του Χριστιανισμού που αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες της χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Μια αδιόρατη ιστορική γραμμή ενώνει Βυζάντιο-Ελληνική Επανάσταση-Βαλκανικούς Πολέμους και Β Παγκόσμιο Πόλεμο κατά έναν περίεργο, σχεδόν μυστηριακό τρόπο, με επίκεντρο τη συγκεκριμένη ημερομηνία…

Ζήτω η Ελλάς!
Χρόνια πολλά και ελεύθερα σε όλους τους Έλληνες.

Μιχάλης Διακαντώνης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας