Το Μπαλί αποτελεί ένα από τα πιο χρωματιστά και ζωντανά νησιά της Ινδονησίας με επιρροές από όλο τον κόσμο. Ως νησί με πληθώρα θρησκειών και πολιτισμών, δεν αποτελεί παράδοξο να διοργανώνει ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ τεχνών και κουλτούρας, αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν «Pesta Kesenian Bali (PKB.Το φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, και διαρκεί περίπου ένα μήνα με την πρώτη διοργάνωση του φεστιβάλ να πραγματοποιείται το 1979.

Εμπνευστής του εγχειρήματος αυτού αποτέλεσε ο τότε κυβερνήτης του νησιού Ida Bagus Mantra, ο οποίος θέλοντας να προσελκύσει περισσοτέρους τουρίστες στο νησί -το οποίο στηρίζεται σημαντικά στον τουρισμό μέχρι και σήμερα -, θεώρησε πως ο καλύτερος τρόπος θα ήταν η προαγωγή της πλούσιας κουλτούρας και των τεχνών των Μπαλινέζων.

Σήμερα, στο φεστιβάλ συμμετέχουν πάνω από 4.000 καλλιτέχνες, προερχόμενοι από όλες τις περιοχές της Ινδονησίας αλλά και από μέρη της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Παπούα – Νέας Γουινέας. Στην διοργάνωση παρουσιάζονται παραδοσιακές τέχνες και χοροί, όπως οι δραματικοί χοροί «Sendratari», οι οποίοι κουβαλούν χρόνια ιστορίας και μύθων, ζωντανεύοντας το παρελθόν της χώρας και ταυτόχρονα συνδέοντας το παρελθόν αυτό με την νέα γενιά. Μεταξύ άλλων, στο φεστιβάλ εκτίθενται χειροποίητα έργα των ντόπιων και των ξένων συμμετεχόντων, ενώ η αυθεντική Μπαλινέζικη κουζίνα κυριαρχεί στις γεύσεις.

Αναμφίβολα, η ιδέα του Ida Bagus Mantra πριν 41 χρόνια, συνέβαλε στην διάδοση του πλούσιου πολιτισμού της Ινδονησίας σε πολλές γωνιές της γης αλλά και στην ανάπτυξη του τουρισμού της. Η συμμετοχή και άλλων χωρών τα τελευταία χρόνια στο φεστιβάλ δημιούργησε ένα πολυπολιτισμικό πάζλ, στην βάση του οποίου καρποφόρησαν ο αμοιβαίος σεβασμός και συνεργασία, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων και οπτικών μεταξύ των χωρών.

Καταληκτικά το Pesta Kesenian Bali αποτελεί ένα παράδειγμα πολιτισμικής διπλωματίας το οποίο εξελίσσεται μέχρι και σήμερα, αποδεικνύοντας πως η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του προκειμένου αυτός να αναδειχθεί.

Γκόπη Άννα-Μαρία

Πηγές:

https://www.indonesia.travel/gb/en/event-festivals/the-legendary-40th-bali-arts-festival-fire-the-spirit-of-creation

https://www.thejakartapost.com/life/2018/06/25/one-month-long-bali-arts-festival-kicks-off-with-multicultural-parade.html

https://www.thejakartapost.com/life/2019/06/17/bali-arts-festival-opens-with-flamboyant-street-parade.html

https://bali-pura.com/the-bali-arts-festival/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here