Η τέχνη είναι μέσο έκφρασης και δεν επιδέχεται σε καμία περίπτωση ασφυκτικά συστήματα κανόνων. Το ίδιο και η φωτογραφία. Δεν υπάρχουν «συνταγές» ή κεκτημένα. Η αναζήτηση του περιεχομένου είναι ένα βασικό ζητούμενο, και ίσως αποτελεί το συστατικό που κάνει τη διαφορά. Και αυτή η αναζήτηση, που κάνει τη δημιουργική διαδικασία συναρπαστική, απλώνεται και αλληλεπιδρά με τις άλλες τέχνες, τη λογοτεχνία, την ζωγραφική, την ποίηση, την γλυπτική, με όλες τις μορφές πνευματικής καλλιέργειας που κάνουν το μυαλό μας να λειτουργεί, να ταξιδεύει, να οραματίζεται.

Να ταξιδεύει λοιπόν σε ένα μακρινό παρελθόν κάπου το 2.650  π.Χ. όπου η αυτοκράτειρα Σι Λινγκ Τσι ανακάλυψε την μαγική ιδιότητα των κουκουλιών του μεταξοσκώληκα συνθήκη που την έκανε να λατρεύετε από τους Κινέζους ως Θεά  διατηρώντας το μονοπώλιο  του μεταξιού μέχρι το 5ο αιώνα στους στενούς κύκλους της αυλής.

Στην Νάρα έπειτα την αρχαία πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και το ανατολικότερο άκρο του Δρόμου του Μεταξιού η επιρροή και η μαγεία του ελληνιστικού πολιτισμού απορρέουν σε μεγάλο βαθμό δημιουργώντας μία στενή σχέση και στενή σύνδεση των δύο χωρών.

 Αγάλματα και Πολιτιστικοί Θησαυροί που κατοικούν στο βουδιστικό ναό Tōdaiji και στο σιντοϊστικό ιερό Kasuga-Taisha, Mνημεία  Παγκόσμιας  Πολιτιστικής Κληρονομιάς της OYNEΣΚΟ  μαρτυρούν μακρινές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές σχέσεις με την Ελλάδα.  Αριστουργηματικά έργα τέχνης στα οποία δημιουργείται ένας πολυπολιτισμικός  φωτεινός  άξονας με το  “ταξίδι” του Ελληνισμού στην Ιαπωνία.

  “Γιατί η τέχνη αποτελεί την φωτεινή δίοδο για Συνομιλία

Γιατί η τέχνη δημιουργεί τον δρόμο προς την Ελπίδα

Τέτοια έργα αποτυπώνονται στη φωτογραφική συλλογή μίας εξαιρετικής φωτογράφου Μiro Ito με σπουδαία και παγκόσμια δραστηριότητα  η οποία μέσα από 46 φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται γλυπτά, μικροτεχνίες, αγάλματα και πολιτιστικοί θησαυροί καταφέρνει να εξωτερικεύσει μία ήρεμη αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακή δύναμη.

Ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός σε μία συνάντηση με τον αντίστοιχο της Ιαπωνίας καταφέρνουν να συνενωθούν και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και φαντασίας, να λειτουργήσουν  κατασταλτικά για τις περαιτέρω ευνοϊκές διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Άλλωστε μην ξεχνάμε πως Ελλάδα – Ιαπωνία συνδέονται με μία μακροχρόνια φιλιά εδώ και πολλά χρόνια έχοντας χτίσει ισχυρούς δεσμούς στους περισσότερους τομείς. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μέσω της φωτογραφίας και της δυναμικής της οι δύο χώρες συνενώνονται ξανά εκδηλώνοντας για ακόμα μία φορά τον σεβασμό προς τον αρχαίο πολιτισμό της μίας και της άλλης.

“Αναβαθμίζοντας τις διμερείς σχέσεις μας

       Αναβαθμίζουμε όλο και περισσότερες ευκαιρίες

     για όμορφες και ουσιαστικές συμπράξεις.”

 

Πηγή:

http://mediaartleague.org/en/miroito/

https://www.archaiologia.gr/blog/issue/%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-k%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%BF-%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF/

Κατερίνα Καρσιώτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here