Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι από τις σπουδαιότερες μορφές της παγκόσμιας Ιστορίας καταφέρνοντας να διαδώσει τον ελληνισμό μέχρι τα βάθη της Ασίας, ενώ παράλληλα εμπότισε τα εδάφη που κατέκτησε με τα ελληνικά ήθη και έθιμα, παραδόσεις και πολιτισμό.

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε το 356 π.χ. στην Πέλλα τη Μακεδονίας, από μικρή ηλικία είχε εκδηλώσει στρατιωτικές και οργανωτικές ικανότητες, καθώς και οξεία στρατηγική αντίληψη, ενώ φημίζεται για το ισχυρό πείσμα και τις φιλοδοξίες του. Αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος κατακτητής τους κόσμου και δικαίως τους δόθηκε από την Ιστορία το επίθετο Μέγας.

Πολωνοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σπουδαία μάχη του αρχαίου κόσμου που δόθηκε μεταξύ του Μέγα Αλέξανδρου με τον Περσικό στρατό στην πόλη Γκαουγκμέλα. Η μεγάλη μάχη, γνωστή και ως Μάχη της Arabela , πραγματοποιήθηκε περίπου πριν από 2.300 χρόνια και έλαβαν μέρος συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες. Αναλυτικότερα, το 331 π.Χ. ο Μακεδονικός στρατός υπό τη διοίκηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου νίκησε τον Περσικό στρατό υπό την διοίκηση του βασιλιά, Δαρείου Γ΄, με τον τόπο της μάχης να βρίσκεται στο σημερινό Ιρακινό Κουρδιστάν και κοντά στο σημερινό Tell Gomel του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Michał Marciak, επικεφαλής της πολωνικής επιστημονικής αποστολής δήλωσε ενθουσιασμένος πως «αυτή η μάχη θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές μάχες της Αρχαίας εποχής γιατί επέτρεψε στον ελληνικό πολιτισμό να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την αρχαία Μέση Ανατολή. Είχε σημαντική επιρροή στην πολιτιστική κληρονομιά των περιοχών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η οποία μπορεί να φανεί ακόμη και σήμερα».


 Συμπερασματικά, μετά το Θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου το εκπολιτιστικό έργο του δεν χάθηκε και αυτό το αποδεικνύει ολοφάνερα η μεταμπαλάδευση του ελληνισμού στις χώρες που κατακτήθηκαν. Ακόμη, γίνεται αντιληπτό πως οι κατακτήσεις του ουσιαστικά άνοιξαν τα σύνορα μεταξύ της παλιάς Ελλάδας και της Ανατολής, ενώ η επικοινωνία με τους «βαρβάρους» συντέλεσε στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, η οποία έγινε διεθνής. Επειδή ακριβώς μέσα από τα κατόρθωμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου γεννήθηκε ο πολιτισμός της λεγόμενης Ελληνιστικής Εποχής (ο οποίος αποτελεί λάμψη του ελληνικού πνεύματος) δικαιολογημένα η ιστορία ανακήρυξε τον Αλέξανδρο «Μέγα».

Αθηνά Μπίτσα

Βιβλιογραφία

https://www.sansimera.gr/biographies/842

https://polandin.com/39669407/polish-archaeologists-discover-plausible-location-of-major-ancient-battle

https://www.ethnos.gr/istoria/all-about-history/76775_megas-alexandros-harismatikos-kai-adistaktos-polemoyse-panta-stin

https://polandin.com/38655878/polish-archaeologists-hunt-for-ancient-battleground

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here