Για 15η συνεχή χρονιά,  μέσα στο χρονικό πλαίσιο της 24ης  έως τις 28ης  Οκτωβρίου 2018 διεξάγεται  το «Φεστιβάλ Συγγραφέων και Αναγνωστών της πόλης Ουμπούντ». (Μπαλί). Το συγκεκριμένο φεστιβάλ, αποτελεί σημείο συνάντησης της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ενώ με το πέρας των χρόνων, έχει καταστεί κέντρο ανταλλαγής διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ ομιλητών και συγγραφέων, με παγκόσμια αναγνώριση, καθώς και του απλού κοινού.

Ως σημείο ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και αντιλήψεων, υπερβαίνει τα πολιτιστικά και  γεωγραφικά όρια. Ουσιαστικά, δημιουργείται μία παγκόσμια κοινότητα, ενώ αποδίδεται  παράλληλα στους συμμετέχοντες η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολιτιστικά εργαστήρια, αλλά και να παρακολουθήσουν εκθέσεις με θέμα την μουσική, το φαγητό, την τέχνη και καθώς επίσης και τον κινηματογράφο.

Φέτος, το φεστιβάλ  περιστρέφεται γύρω από την ινδουιστική φιλοσοφία Jagadhita, η οποία αφορά την ατομική αναζήτηση της παγκόσμιας αρμονίας και μεταφράζεται ως «Ο κόσμος που εμείς δημιουργούμε». Διαμορφώνει   δηλαδή,  τρόπους με τους οποίους οι ανθρώπινες κοινωνίες  θέλουν να ορίζουν  τον  κόσμο στον οποίο ζουν και τον τρόπο με τον οποίον θα ζουν σε αυτόν.

Για να γίνει ευκολότερη αυτή η «εσωτερική αναζήτηση», το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει φέτος  πάνω από 160 συγγραφείς , δημοσιογράφους, λογοτέχνες και ακτιβιστές από 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και τον ελληνοαμερικανικής καταγωγής συγγραφέα,  Μιχάλη Βατικιώτη.   Το παρών θα δώσουν, επίσης, πρόσωπα με σπουδαίο καλλιτεχνικό υπόβαθρο στη  λογοτεχνία, τις τέχνες , αλλά και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενδεικτικά  παραδείγματα: ο εγγονός του Νέλσον Μαντέλα, Ντάμπα Μαντέλα,  βραβευμένος με βραβείο λογοτεχνίας Ινδός συγγραφέας  Anuradha Roy, η Αυστραλέζα πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Gillian Triggs, ο μπεστ-σελλερ Ιταλός νοβελίστας, Giuseppe Catozzella καθώς και πολυάριθμοι προσκεκλημένοι.

 

Καστρινάκη Νικολέττα

 

Πηγές

http://nowbali.co.id/event/ubud-writers-readers-festival-2018/

https://www.asymptotejournal.com/blog/2018/09/08/announcing-our-partnership-with-ubud-writers-and-readers-festival/