Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Αθηνών, συζήτηση με θέμα « Η Ελληνική Μουσική Ταυτότητα», εκδήλωση, η οποία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η εισαγωγή στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας και Δρ. Αθλητιατρικής κα. Ρέα Πολίτη, η οποία ανέλυσε επιγραμματικά το μέχρι στιγμής έργο του οργανισμού. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής» κ. Πάνος Δημαράς και ο διευθυντής του οργανισμού κος Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, ενώ επίσημος προσκεκλημένος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας αυτή την φορά ήταν ο διεθνούς φήμης βιολιστής, κ. Λεωνίδας Καβάκος. Ο κος Καβάκος συζήτησε με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας , κ. Πέτρο Καψάσκη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική παιδεία σε σχέση με τη μουσική, αλλά και την προοπτική άρθρωσης μιας ελληνικής πρότασης πολιτισμού που να ενδιαφέρει παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, στη συζήτηση ο κος Καβάκος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίον συνδέεται η μουσική με την ανθρώπινη πράξη, τα μουσικά σύμβολα έτσι όπως αντικατοπτρίζονται στη ζωή μας αλλά και η αρμονία που χρειάζεται, προκειμένου αυτή να βιώνεται με ισορροπία.  Κατόπιν, ειδική αναφορά έγινε στο έλλειμμα μουσικής παιδείας στην Ελλάδα, η απουσία του μαθήματος της μουσικής από τα ελληνικά σχολεία αλλά και η αδιαφορία της πολιτείας για την ουσία της μουσικής.

Στο τέλος των εισηγήσεων τέθηκαν από το ακροατήριο ερωτήσεις και προβληματισμοί σχετικά με τη διαμόρφωση και την εξέλιξη της σημερινής ελληνικής μουσικής ταυτότητας.

 

 

 

 

Aκολουθεί το βιντεο της συζήτησης με τον κο Λεωνίδα Καβάκο.

http:/https://www.blod.gr/lectures/i-elliniki-mousiki-taytotita-mia-syzitisi-me-ton-leonida-kabako/?fbclid=IwAR3IZDpNbPGOzaPjU8JW_kb2Wo4LnPic5lvAYJkuS0XfFjHNqAcNHjgU2Pc

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here