Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, Rik Daems, εξέδωσαν την ακόλουθη Δήλωση στις 5 Ιουνίου του 2020:

Παράλληλα με τις μεγάλες προκλήσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή στο φυσικό μας περιβάλλοντος  αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία γίνεται φέτος 70 ετών, βοηθά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, των οικογενειών και των εστιών από περιβαλλοντικές απειλές.

Εν συνεχεία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει ήδη αποφανθεί σε περίπου 300 υποθέσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, καλύπτοντας θέματα που κυμαίνονται από επικίνδυνες βιομηχανικές δραστηριότητες έως τη διαχείριση τοξικών αποβλήτων και τη ρύπανση. Μεταξύ άλλων, η νομολογία του Δικαστηρίου συνέβαλε στη διασφάλιση του δικαιώματος των ανθρώπων να μεταβιβάζουν και να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, να ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλους, να συμμετέχουν σε αποφάσεις που τους επηρεάζουν και να αμφισβητούν επίσημες αποφάσεις στο Δικαστήριο.

Έχουμε επίσης δει όλοι μας  πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Σύμβαση σε εθνικό επίπεδο για να πιέσει τις κυβερνήσεις να λάβουν ταχύτερα και πιο δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης καλύπτει, σύμφωνα με ερμηνεία, το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον, οδηγώντας σε πολλές σημαντικές αποφάσεις και συμπεράσματα που ενθαρρύνουν την κρατική δράση σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Έτσι, καθώς οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη αναδύονται από το καθεστώς περιορισμών και βλέπουν προς το μέλλον, πρέπει να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και τα υπόλοιπα εργαλεία πολιτικής,  για να βοηθήσουμε όλοι μας  στην οικοδόμηση και διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Σημαντική είναι η αναβάθμιση των εργαλείων αυτών ώστε να τα καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για την άμεση εφαρμογή τους. Ως εκ τούτου, όλα τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν  πλήρως τη Δήλωση που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από τον προηγούμενο, τον νυν και τον επόμενο Πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που καλεί τον Οργανισμό να αρχίσει να εργάζεται για ένα νέο νομικό κείμενο ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.

Καταληκτικά,  οι αρμόδιοι φορείς προσβλέπουν με ανυπομονησία στη διεξαγωγή της Διεθνούς  Διάσκεψης  Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα για τον Πλανήτη», η οποία θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 5 Οκτωβρίου και στις συζητήσεις για τη συμβολή της Δημοκρατίας στη διάσωση του περιβάλλοντος, προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στο φετινό Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία στο Στρασβούργο από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου.

Μαρίνα Συροπούλου

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here