Ο διπλωμάτης εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας, γνωστός σε όλους ως Λευκάδιος Χερν αποτελεί μία ιδιάζουσα περίπτωση που κατάφερε να συνδέσει την Ελλάδα και  την Ιαπωνία με τον  πιο αρμονικό και δημιουργικό τρόπο.

Από την Λευκάδα στην Ιρλανδία και από εκεί  στην Γαλλία και την Αγγλία για μία καθολική εκπαίδευση. Η Αμερική και έπειτα η Νέα Ορλεάνη στην οποία η εργασία σε εφημερίδες, η δημιουργία χαρακτικών και η συγγραφή ατέλειωτων κειμένων για την ιστορία, την καθημερινότητα και την κουλτούρα των κατοίκων των τόπων εκείνων τον κράτησαν για τουλάχιστον μία δεκαετία απασχολημένο και αποτέλεσαν σημαντικούς σταθμούς στη ζωή του. Από τη στιγμή που η επαγγελματική διαδρομή του συνεχίζεται στις  Γαλλικές Δυτικές Ινδίες, στην Ιαπωνία και στο Τόκιο επιβεβαιώνεται  ο χαρακτηρισμός του διπλωμάτη – συγγραφέα.

Με μία ζωή… ένα ταξίδι, όπως ακριβώς και το ταξίδι των εκδόσεών του σε κάθε γωνιά του χάρτη, σε σημαντικούς μουσειακούς χώρους, σε εξαιρετικές ιδιωτικές συλλογές και σε πινακοθήκες ανά τον κόσμο.

Η Λευκάδα, το  “Ιόνιο νησί”  των Μύθων και των Θρύλων,  με περηφάνια και  αγάπη στην δική της προσωπικότητα, εκείνη του Λευκάδιου Χέρν, δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει στην πολιτιστικό της οπλοστάσιο κάποιο γεγονός ή κάποια γεγονότα που μπορούν και τιμούν το σπουδαίο έργο του Χερν, το οποίο αποτελεί έμπνευση και εκτινάσσει την φαντασία και την δημιουργικότητα ακόμα παραπέρα.

Οι  «Ημέρες του Λευκάδιου Χέρν» αποτελούν  ένα μεγάλο ορόσημο για το νησί και τη χώρα μας, ειδικά όταν η πολιτιστική αλληλεπίδραση με την Ιαπωνία εμπλουτίζεται με δράσεις που έχουν άμεση σχέση με τον Ιαπωνικό πολιτισμό, τον εθνικό συγγραφέα Λευκάδιο Χέρν και με εξαιρετικής σημασίας εικαστικά έργα του 19ου αιώνα. Η όλη πολιτιστική συνάντηση εκτείνεται από τον παραδοσιακό Ιαπωνικό χορό  μέχρι την Ιαπωνική καλλιγραφία και τα origami και από την Ιαπωνική ενδυμασία yukata μέχρι τα μουσικά όργανα της χώρας.

Μία ατέρμονη  «διάλεξη» τεχνών με απόλυτο σεβασμό και αγάπη στην Ιαπωνική κουλτούρα και στο έργο του Λευκάδιου Χερν ο οποίος αποτελεί τεράστιο “κλειδί” ως προς την διάδοση της Ιαπωνικής κουλτούρας και τέχνης.

Ένας πολύτιμος και ένας σημαντικός διπλωματικός κρίκος για την ακόμα μεγαλύτερη αλληλεπίδραση των δύο χωρών και για το ακόμα μεγαλύτερο ταξίδι σε έναν ασυνήθιστο και γοητευτικό κόσμο που αποτελεί πολιτιστικό πόλο έλξης.

Οι  «Ημέρες του Λευκάδιου Χέρν»  αποτελούν έναν σημαντικό διπλωματικό δίαυλο για την περαιτέρω επικοινωνία της Ελλάδας και της Ιαπωνίας και την περαιτέρω συνομιλία και αλληλεπίδραση, για πιο δυνατούς δεσμούς φιλίας στο μέλλον, για μεγαλύτερη εξωστρέφεια και για  την δημιουργία ενός πολιτιστικά γόνιμου  και προσφιλούς περιβάλλοντος για τους κατοίκους της Λευκάδας και των επισκεπτών της.

Ο Πολιτισμός είναι η Ταυτότητα μας  αλλά ο σεβασμός, η αγάπη και η προώθηση των άλλων πολιτισμών αποβαίνει μία μεγάλη αξία που διεθνώς γεννά νέες σχέσεις, νέους παράγοντες και  νέες συνθήκες.

Πηγές

 https://www.classicus.online/japan-and-the-book

https://cycladic.gr/page/iaponia-kai-to-vivlio

 Επιμέλεια:  Kατερίνα Καρσιώτη

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here