Το 2019 αποτελεί μια χρονιά ορόσημο για την Όπερα στη Γαλλία καθώς συμπληρώνονται 350 χρόνια από τις 28 Ιουνίου 1669 όταν ο Λουδοβίκος ο 14ος ίδρυσε τη Βασιλική Μουσική Ακαδημία στο Παρίσι και έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη μόνιμη όπερα στον πλανήτη.

Γι’αυτό το λόγό η εμβληματική όπερα του Παρισιού (Opera Garnier) της οποίας το κτίριο βρίσκεται στο 9ο διαμέρισμα και μια ανάσα από το μουσείο του Λούβρου ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό διοργανώνοντας 420 πρωτότυπες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Οι εκδηλώσεις αυτές θα περιλαμβάνουν εκθέσεις,παραστάσεις,συνέδρια αλλά ακόμα και master classes.

Η οπέρα στη Γαλλία αποτελεί ένα θέαμα με μεγάλη απήχηση γεγονός που αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό θεατών της τελευταίας χρονιάς μόνο στο Παρίσι (859.000) αλλά παράλληλα έχει γίνει και πολιτιστικό αγαθό αρκετά διαδεδομένο στους τουρίστες της γαλλικής πρωτεύουσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 26% των θεατών είναι ξένοι υπήκοοι κάτι που καταδεικνύει περίτρανα το πόσο καλά προωθεί την πολιτιστική του κληρονομιά το Γαλλικό κράτος.

Ένα τελευταίο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η επέτειος είναι διπλή καθώς φέτος συμπληρώνονται επίσης 30 έτη από το άνοιγμα της αίθουσας (salle de la Bastille) χωρητικότητας 2.745 θεατών η οποία ήρθε να προστεθεί στην προυπάρχουσα αίθουσα το 1989 δίνοντας μια νέα πνοή στο διάσημο μουσικοθεατρικό είδος.

Αντώνης Παπαδόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here