Η 70ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η σημαντικότερη διεθνής έκθεση βιβλίου σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε από 10 έως 14 Οκτωβρίου, με κεντρικό σύνθημα «Ιδέες που κινούν τον κόσμο» και τιμώμενη χώρα τη Γεωργία.

Όπως κάθε χρόνο στην Φρανκφούρτη, το παρών έδωσαν πάνω από 7.000 εκδότες από εκατό και πλέον χώρες. Η έκθεση πλαισιώθηκε με 3.700 εκδηλώσεις 10.000 διαπιστευμένους δημοσιογράφους, 800 ατζέντηδες, 2.000 μπλόγκερ και γύρω στους 280 000 επισκέπτες.

Η φετινή τιμώμενη χώρα, η Γεωργία  παρουσίασε την έκθεση Georgia Made by Characters  σε ένα περίπτερο διακοσμημένο με τα 33 γράμματα του γεωργιανού αλφαβήτου, το οποίο συμπεριλήφθηκε  τα περασμένα χρόνια από την UNESCO   στο μητρώο του οργανισμού της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Στην φετινή έκθεση η Γεωργία παρουσίασε την λογοτεχνία της με 70 συγγραφείς και 150 μεταφράσεις βιβλίων στα γερμανικά.

 

 

 

 

 

Φέτος η ελληνική παρουσία με  επίσημη προσκεκλημένη  την συγγραφέα Μάρω Δούκα, εστιάζοντας στο καίριο ζήτημα της μετανάστευσης και του προσφυγικού στην Ευρώπη, , διοργάνωσε την συζήτηση «Εναλλασσόμενες Πατρίδες». Σε συνέχεια ενός από τους βασικούς θεματικούς άξονες των δύο τελευταίων Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου Θεσσαλονίκης «Η προσφυγική εμπειρία», αφιέρωμα το οποίο εναρμονίζεται και με την κεντρική εκστρατεία της φετινής ΔΕΒ Φρανκφούρτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα «I’m on the same page», που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών με αφορμή την 70ή επέτειο από την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ. Όπως επίσης και μια φωτογραφική έκθεση  με τίτλο «Δρόμοι επιβίωσης» σε κεντρικούς χώρους που παραχωρεί η 70ή ΔΕΒ Φρανκφούρτης στην ελληνική αποστολή.

Η ελληνική παρουσία διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη και το γραφείο ΕΟΤ Φρανκφούρτης.

                            Σοφία Σαρίδη, Αρχισυντάκτρια

πηγές: