Από τη σκοπιά της ήπιας ισχύος, η Λατινική Αμερική έχει πολλά στοιχεία που την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική, από την ποικιλομορφία των τοπίων και του περιβάλλοντός της, μέχρι τη ζωντανή και έντονη κουλτούρα της, την ποικίλη γαστρονομία της και το ταλέντο των αθλητών, καλλιτεχνών και επιχειρηματιών της, για να μην αναφέρουμε το τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό των οικονομιών της. Όσον αφορά τους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες η Λατινική Αμερική είναι λίγο αμφιλεγόμενη. Ενώ είναι μια από τις λίγες περιοχές του κόσμου με ειρήνη και απαλλαγμένη από ένοπλες συγκρούσεις, υπάρχει ουσιαστικό περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά τη λειτουργία των πολιτικών και θεσμικών συστημάτων της.

Η ήπια ισχύς της Λατινικής Αμερικής σίγουρα θα ωφεληθεί από την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών για τη βελτίωση των δημόσιων θεσμών και τη συνολική αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων. Η γνώση του τρόπου χρήσης των πλεονεκτημάτων της περιοχής με σκοπό την προβολή ως ελκυστικού προορισμού – για επενδυτές, ιδέες, επιχειρηματίες, τουρίστες κ.λπ. – βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες. Πρώτον, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής πρέπει να αντιμετωπίσουν υφιστάμενους τομείς αδυναμίας της ήπιας τους ισχύος, όπως η ενίσχυση των δημόσιων θεσμών. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι τα υπουργεία εξωτερικών έχουν την ικανότητα να πραγματοποιούν αποτελεσματικές εκστρατείες δημόσιας διπλωματίας.

Παρά την ήττα του στο εσωτερικό οικονομικό πεδίο, η εξωτερική πολιτική του Προέδρου Macri καθορίστηκε από το άνοιγμα της χώρας προς τον υπόλοιπο κόσμο με το άνοιγμα αγορών για τις επιχειρήσεις της Αργεντινής και την προσέλκυση επενδύσεων και τουρισμού στην χώρα. Η ανάπτυξη και προβολή της ήπιας ισχύος συμβαδίζει με αυτούς τους στόχους. Η αξιοπιστία και η υποστήριξη μεταξύ των βασικών κοινωνικών φορέων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, απαιτούν διαφάνεια στην επικοινωνία και τακτικό διάλογο.

Η δημόσια διπλωματία λειτουργεί πάνω σε αυτές τις έννοιες: εικόνα, φήμη και αξιοπιστία. Υπό τη διοίκηση Macri, η κυβέρνηση δημιούργησε ένα τμήμα στο Υπουργείο Εξωτερικών υπεύθυνο για την ανάπτυξη και εφαρμογή της δημόσιας διπλωματίας, με μεγάλη έμφαση στην ψηφιακή διπλωματία. Σκοπός του είναι να επικοινωνήσει και να εξηγήσει την εξωτερική πολιτική της Αργεντινής στο διεθνές κοινό, δίνοντας έμφαση στην ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγισή της, παρουσιάζοντας νέες οικονομικές ευκαιρίες και προβάλλοντας τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της Αργεντινής. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει και ένα βασικό εγχώριο στοιχείο σε αυτό το έργο. Στόχος της υπηρεσίας είναι να ανοίξει έναν αμφίδρομο διάλογο με την κοινωνία των πολιτών για να κοινοποιήσει το έργο του Υπουργείου και να διευκολύνει την ανατροφοδότηση.

Στον σημερινό διασυνδεδεμένο και ψηφιακό κόσμο, είναι σημαντικό για τα κράτη να ακούν και να δημιουργούν ουσιαστικούς διαλόγους με την κοινωνία των πολιτών. Ως εκ τούτου, η Αργεντινή, επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γνώση και την εμπειρία της παραδοσιακής διπλωματίας από κράτος σε κράτος, συμπληρώνοντας την, ενισχύοντας τις σχέσεις της με τοπικούς και διεθνείς φορείς που επηρεάζουν συνειδήσεις, πανεπιστήμια, ομάδες προβληματισμού, ΜΚΟ, τον Τύπο κ.λπ

Καρυπίδης Σπύρος

Πηγές

SOFT POWER AND PUBLIC DIPLOMACY IN LATIN AMERICA: A VIEW FROM ARGENTINA https://uscpublicdiplomacy.org/blog/soft-power-and-public-diplomacy-latin-america-view-argentina

The Soft power 30 – Argentina Review https://softpower30.com/country/argentina/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here