Ο όρος «πολιτιστική διπλωματία ενόπλων δυνάμεων» μπορεί να φαίνεται οξύμωρος σε πρώτη όψη, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις συνήθως σχετίζονται με την σκληρή ισχύ ενός κράτους. Αποτελεί όμως έναν από τους πιο παλιούς και σημαντικούς τομείς πολιτιστικής διπλωματίας. Ειδικότερα, δια των στρατιωτικών παρελάσεων χώρες μπορούν να επιδείξουν όχι μόνο την ισχύ τους αλλά και τον πολιτισμό τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ετών ήταν η ερμηνεία τραγουδιών των η ερμηνεία τραγουδιών των Daft Punk από την ορχήστρα χάλκινων πνευστών των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά την στρατιωτική παρέλαση στην εθνική εορτή της Γαλλίας την Ημέρα της Βαστίλης. Με την παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ στον εξώστη, το βίντεο της ερμηνείας αυτής έγινε «viral» στο διαδίκτυο και ανέδειξε την Γαλλία του Μακρόν ως μια εξωστρεφή και μοντέρνα χώρα που συνδυάζει τις παραδόσεις της με την σύγχρονη διεθνή κουλτούρα.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν, παρομοίως, έχουν μεγάλη παράδοση σε στρατιωτικές παρελάσεις στις οποίες οι στρατιώτες εκτελούν κινήσεις με τέτοια ακρίβεια και συγχρονισμό όπου θυμίζουν περισσότερο χορευτικές παραστάσεις παρά παρελάσεις.

Το πιο διάσημο παράδειγμα αυτών των τελετών είναι η ετήσια παρέλαση στα σύνορα Wagah-Attari με την Ινδία. Μπροστά σε κοινό χιλιάδων από τις δύο χώρες πραγματοποιούνται ιδιαίτερα περίπλοκες στρατιωτικές ασκήσεις, παρόμοιες αλλά δύσκολες. Η τελετή αυτή που γίνεται ακριβώς στο πιο επίμαχο σημείο των Ινδο-Πακιστανικών σχέσεων, στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, συμβολίζει καλλιτεχνικά τον ανταγωνισμό αλλά και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών.

Οι εξαιρετικές ικανότητες των Πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε τελετές στρατιωτικών παρελάσεων αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής διπλωματίας της χώρας, καθώς εξάγουν μια εικόνα του Πακιστάν που χαρακτηρίζεται από την αρμονία κινήσεων, την πειθαρχία και την πατριωτική αυτοθυσία.

Μάλιστα, στον διεθνή διαγωνισμό Στρατιωτικών Ασκήσεων «Pace-Sticking», που αποτελείται από παραδοσιακές ασκήσεις μονάδων πυροβολικού από τον 19ο αιώνα και ο οποίος διεξήχθη στην φημισμένη στρατιωτική ακαδημία Sandhurst του Ηνωμένου Βασιλείου στις 13 Οκτωβρίου 2020, το Πακιστάν κατέλαβε την πρώτη θέση. Με αυτό επίτευγμα οι ένοπλες δυνάμεις του και κατ’ επέκταση η ίδια η χώρα προβλήθηκε  με θετικό πρόσημο στο Βρετανικό αλλά και διεθνές κοινό.

 Ιάσονας Δουγένης

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.youtube.com/watch?v=wmuo7BEcpv4 – Απόσπασμα από την τελετή στο Wagah-Attari του 2012

https://www.youtube.com/watch?v=vhQkku7jLfo – Η γαλλική στρατιωτική ορχήστρα ερμηνεύει Daft Punk το 2017

Πηγή:

https://www.army.mod.uk/news-and-events/news/2020/10/annual-pace-sticking-competition-returns-to-sandhurst/

https://www.hindustantimes.com/punjab/attari-wagah-post-echoes-with-patriotic-chants-again/story-0c64r9bdI7B3HUeKNqkXkJ.html

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here