Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους έλαβε χώρα στο Ερεβάν της Αρμενίας η εβδομάδα Ρωσικής γαστρονομίας. Διοργανώθηκε από το Διεθνές κέντρο Κρασιού και Γαστρονομίας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο οργανισμό Τουρισμού του Ο.Η.Ε και ποικίλους άλλους, συμπεριλαμβανόμενων του Υπουργείου Τουρισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το γεγονός πως αποτελεί ένα μεγάλο εγχείρημα παγκόσμιας εμβέλειας, έχοντας προηγουμένως λάβει χώρα επιτυχημένα στη Κύπρο, την Ισπανία αλλά και την Ελλάδα δείχνει πως η γαστρονομία μπορεί να αξιοποιηθεί από την πολιτιστική διπλωματία ως εργαλείο για την δημιουργία εμπορικών σχέσεων και ανάδειξης του τουρισμού μιας χώρας ακόμα και μέσα από καθημερινούς τομείς της κουλτούρας ενός τόπου, όπως ακριβώς η γαστρονομία. Η ανάδειξη παραγωγών και υπηρεσιών τουρισμού και είναι το βασικό θέμα τέτοιων πολιτιστικών γεγονότων που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον επιστημόνων, εκπροσώπων του πολιτισμού αλλά και των μέσων επικοινωνίας.

Στόχος τέτοιων διοργανώσεων είναι η σύνδεση και δημιουργία στενών πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα σε χώρες που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον σε επενδυτές, στην αύξηση του τουρισμού μέσα από την ανάδειξη ελκυστικών προορισμών και τη διαφήμιση προϊόντων. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως μπορεί η ήπια ισχύς να επηρεάσει αλλά και να συνδράμει πέρα από την πολιτιστική ανάδειξη ενός τόπου στην δημιουργία γεφυρών που θα ωφελήσει και θα τονώσει την τοπική οικονομία αλλά και τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.

Γιαννούσης Αριστοτέλης

Πηγή: https: [//gorchakovfund.ru/en/news/view/diplomacy-from-the-chef-the-russian-gastronomy-week-will-take-place-in-armenia/]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here