Ο δήμος της Λυόν αποφάσισε γιορτάσει με έναν διαφορετικό τρόπο την επέτειο των 100 ετών από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δημιουργώντας μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο ”2018 , εκατονταετηρίδα της ειρήνης”.

Αυτές οι εκδηλώσεις τέχνης λαμβάνουν ήδη χώρα στην πόλη από τον Νοέμβριο και θα συνεχιστούν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και συμμετέχουν ενεργά πανεπιστήμια , μουσεία ,κέντρα πολιτισμού και πολλά άλλα ιδρύματα και οργανισμοί.

Ο βασικός σκοπός του προγράμματος εκτός της διατήρησης της ιστορικής μνήμης είναι η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς που άφησε αυτή η δύσκολη περίοδος για την Ευρώπη και τον κόσμο.Στο πλαίσιο της προσπάθειας επίτευξης αυτού του σκοπού θα γίνουν ομιλίες ,εκδηλώσεις σε βιβλιοθήκες, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής και κονσέρτα.

Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις είναι η έκθεση με τίτλο ”Η τέχνη ως δρόμος για την ειρήνη” στο Μουσείο Καλών Τεχνών και η περιοδεία της Εθνικής Ορχήστρας της Λύον σε διάφορες μεγάλες σκηνές της Ευρώπης με επικεφαλής τον Leonard Slatkin και την Khatia Buniatishvili στο πιάνο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο culture.lyon.fr

Αντώνης Παπαδόπουλος