Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάστηκε, με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, η επέτειος της 25ης Μαρτίου σε πολλές πόλεις Καναδά, όπως στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο, όπου και συμμετείχε πληθώρα μελών της Ελληνικής Κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα, στο Μόντρεαλ οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου ξεκίνησαν με την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στο δημαρχείο του Λαβάλ και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στη μνήμη των ηρώων της Επανάστασης.
Την Κυριακή 24 Μαρτίου, χιλιάδες Έλληνες κατέκλυσαν τη λεωφόρο Jean – Talon, έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Μόντρεαλ ώστε να παρακολουθήσουν την παρέλαση στην οποία έλαβαν μέρος τρεις χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες ελληνικών σχολείων καθώς και μέλη των εθνικών και τοπικών συλλόγων.

Στην παρέλαση παρευρέθηκε επίσης ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος διακρίνεται για τα φιλελληνικά του αισθήματα και με την παρουσία του αναγνώρισε και τίμησε την προσφορά της Ομογένειας του Μόντρεαλ στη χώρα.
Πριν από την παρέλαση είχε προηγηθεί η τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Μόντρεαλ όπου ο Πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, Δημήτρης Αζεμόπουλος, μίλησε για την Ελλάδα και για ό,τι εκείνη εκπροσωπεί από την αρχή της ύπαρξής της και ζήτησε να έρθουν ακόμα πιο κοντά στον Ελληνικό λαό, στο όνομα της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης.

Οι εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου ολοκληρώθηκαν με δεξίωση που διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ σε συνεργασία με το Ελληνικό Γενικό Προξενείο στο Μόντρεαλ.

Αντίστοιχα στο Τορόντο, πλήθος συλλόγων, φορέων και σχολείων παρέλασαν την Κυριακή 24 Μαρτίου στην λεωφόρο Ντάνφορθ και ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων και Επιμνημόσυνη Δέηση προς τιμήν των πεσόντων στο μεγαλόπρεπο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Την Δευτέρα 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στο Δημαρχείο του Τορόντο και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Νταγκ Φορντ παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν της επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Επαρχιακό Κοινοβούλιο του Τορόντο.

Γέρου Ελένη

Πηγές:
https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/170419/25i-martioy-zito-hellas-apo-ton-tzastin-trinto

Thousands Gather for Greek Parade Along Toronto’s Danforth Avenue (video)

“Zito Hellas!”: Justin Trudeau Joins Greek Independence Day Parade in Montreal


Montreal’s Greek community turns out for Independence Day parade

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here