Η ακοή χρησιμεύει ώστε ο άνθρωπος να λαμβάνει πληροφορίες από το περιβάλλον του, να τις επεξεργάζεται και να αντιδρά αναλόγως σε αυτές. Από τις άναρθρες κραυγές της Παλαιολιθικής εποχής μέχρι και τις μέρες μας αυτό δεν έχει αλλάξει . Το διαφορετικό είναι ότι ο άνθρωπος κατάφερε τρόπον τινά να δαμάσει τον ήχο, να τον νοηματοδοτήσει και από εκεί που ξυπνούσε τα πιο άγρια ένστικτα του, σήμερα αναφερόμαστε σε ψυχαγωγία μέσω της μουσικής.

Προηγείται φυσικά η απόκτηση της άρθρωσης , ώστε να μπορεί ο ίδιος να επικοινωνεί νοήματα, να συσπειρώνεται και να ικανοποιεί αποτελεσματικότερα τις βιολογικές του ανάγκες. Έπεται όμως ο ρυθμός, ο οποίος δίνει την δυνατότητα στον άνθρωπο να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον ήχο  λειτουργικά και να δημιουργήσει μέσα από αυτόν. Εκεί ξεπερνιέται το φάσμα των βιολογικών αναγκών και οδηγούμαστε στην ψυχαγωγία, ώστε και πάλι να συσπειρωθεί το ανθρώπινο γένος αυτή τη φορά όμως σε άλλη διάσταση, εφόσον η μουσική δύναται να δημιουργεί εικόνες και συναισθήματα μπροστά σε κάθε λογής ακροατήριο.

Κάθε κοινωνία και  λαός είχε διαφορετική πορεία μέσα στον χρόνο, διαφορετικά ερεθίσματα και βιώματα, διαφορετικά λαογραφικά στοιχεία, τα οποία εξέφρασε μέσα από τον ήχο: δίνοντας σε αυτόν υλική υπόσταση, εν τέλει προσέδωσε στον λαό την ταυτότητα του. Είναι λοιπόν φυσικό και επόμενο τα κράτη να χρησιμοποιούν την μουσική, ως μέσο ήπιας ισχύος για να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους, εφόσον μέσα από την μουσική ο εκάστοτε λαός μπορεί να μοιραστεί την ιστορία του, την κουλτούρα του, τον πολιτισμό του.

Αυτό ακριβώς προσπαθεί να πετύχει η Ελλάδα από το 2013 και μετά, μέσα από το Θερινό Ινστιτούτο Πιάνο που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο Παλιό Κάστρο της Κέρκυρας. Το μέσο που εξυπηρετεί την συγκεκριμένη σκοπιμότητα δεν είναι άλλο, παρά η κλασσική μουσική και το πιάνο. Συγκεκριμένα, το 2013 και το 2015, το Piano Plus Festival σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την Βασιλική Ταϋλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα, το μουσικό κολλέγιο Mahidol University και την νομαρχία των νησιών του Ιονίου, φιλοξένησε επίλεκτους μουσικούς από την Ελλάδα και την Ταϋλάνδη. Πραγματοποιήθηκαν ρεσιτάλ τα οποία επικοινωνούν τις μουσικές παραδόσεις και των δύο χωρών, αλλά και εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους φίλους της κλασσικής μουσικής από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες της παγκόσμιας σκηνής.

Επίσης, αποστολές φοιτητών από τα προαναφερθέντα πανεπιστήμια και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ερμήνευσαν κλασσικές παρτιτούρες, ένα παραδοσιακό Ταϋλανδικό τραγούδι και κάποιες συνθέσεις του μεγαλειότατου, του Βασιλιά της Ταϋλάνδης. Το κονσέρτο δραματοποιήθηκε με τρόπο μεγαλειώδη και όμορφο, που προκάλεσε τον θαυμασμό και το χειροκρότημα όλων των μελών των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών, καθώς και των επίτιμων καλεσμένων πρέσβεων των χωρών ASEAΝ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Ελλάδα δεν περιορίζει τις πολιτισμικές ανταλλαγές της στην Ταϋλάνδη, αφού έχει φιλοξενήσει φοιτητές και από πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως αυτό της Νεμπράσκα, του Καναδά καθώς και από την Ιταλία. Τέλος, η χώρα μας επεδίωξε την πολιτισμική συνδιαλλαγή, και ανταπέδωσε την επικοινωνία στέλνοντας διάσημους πιανίστες να την εκπροσωπήσουν στους κρατικούς φορείς πολιτισμού της Ταϋλάνδης όπως την Βίνια Τσοπελά το 2017 και τον Τίτο Γκουβέλη. Οι δύο ερμηνευτές εντυπωσίασαν , με παραδοσιακές παρτιτούρες όπως αυτή του Μάνου Χατζηδάκη ( Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές ) και άλλες διεθνώς αναγνωρισμένες, όπως το 9ο κονσέρτο του Μότσαρτ και την 7η συμφωνία του Μπετόβεν.

Καταλήγοντας οι δυο λαοί, κατάφεραν μέσα από την συνάντηση των μουσικών τους παραδόσεων να μοιραστούν τα βιώματα που αυτές φέρουν μέσα στον χρόνο, όπως επίσης και στιγμές ψυχικής ανάτασης με την βοήθεια της τέχνης και του πολιτισμού τους. Επάνω σε αυτό το πολιτισμικό στερέωμα , οι δύο χώρες μπορούν να ελπίζουν στις συμπαρομαρτούσες ωφέλειες της από κοινού εξωτερικής τους πολιτικής.

 

Βουλγαράκης Χάρης

Διεθνολόγος

Βιβλιογραφία :

https://www.music.mahidol.ac.th/college-of-music-pianists-participated-in-the-3rd-summer-piano-institute-in-corfu-greece/

https://ionio.gr/en/news/10863/

https://www.bangkokpost.com/life/arts-and-entertainment/1777524/germanic-grandeur-with-a-touch-of-gr

https://www.bangkokpost.com/lifestyle/whats-on/65359/greek-pianist-vinia-tsopela

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here