Στις 29 Σεπτεμβρίου η  Μαριούπολη Ουκρανίας, μια σημαντική κοιτίδα του Ελληνισμού γιόρτασε τα 240 χρόνια από την ίδρυση της.  Με αφορμή την επέτειο στο κέντρο της πόλης εγκαινιάστηκε μια ελληνική πλατεία, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος  Μπούμπουρα. Η ελληνική πλατεία της Μαριούπολης έχει έκταση 9.500 τετραγωνικά μέτρα και υπάρχουν 330 μέτρα ποδηλατοδρόμου, 24 σιντριβάνια, 40 φανοστάτες και 21 κάδοι απορριμμάτων, ενώ έχουν φυτευτεί εκατοντάδες δέντρα.

” Αισθάνομαι μεγάλη χαρά κάθε φορά που έρχομαι στη Μαριούπολη, όμορφοι άνθρωποι μένουν εδώ και χαίρομαι που μπορώ να βοηθήσω αυτή την πόλη και τους κατοίκους της. Η Ελληνική Πλατεία δεν είναι μόνο ένα δώρο για την επέτειο της Μαριούπολης αλλά και ένα αφιέρωμα στη μνήμη των Ελλήνων  που ζούσαν εδώ και συνεχίζουν να ζουν, πρέπει να θυμόμαστε την ιστορία του λαού μας και να συμβάλλουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, στην εξέλιξη των μελλοντικών γενεών. Είμαι ευγνώμων σε όλους όσους κατέβαλαν προσπάθειες για τη δημιουργία της ελληνικής πλατείας σε αυτή την πανέμορφη ηλιόλουστη πόλη ”, δήλωσε ο Παντελεήμων Μπούμπουρας

Ο Ελληνισμός στη Μαύρη Θάλασσα μετρά πάνω από 2.000 χρόνια ιστορίας. Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μαριούπολης Κωνσταντίνο Μπαλμπόνωφ οι Έλληνες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική αξιοποίηση  της γης και συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, της παιδείας, της επιστήμης και του πολιτισμού της Ουκρανίας. Η Ελληνική διασπορά με μητροπολιτικό κέντρο την Κριμαία –την Ταυρική των αρχαίων Ελλήνων και την Πειρατεία των Βυζαντινών– αποτελούν τον αρχαιότερο λαό που κατοίκησε στα εδάφη αυτά, πολύ πριν από την έλευση των Τατάρων και των σλαβικών φύλων. Η Μαριούπολη   με πληθυσμό 500.000 κατοίκους εκ των οποίων οι  150.000 είναι  Έλληνες,περικλείεται από  29 χωριά Ελλήνων, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Ρουμαίοι και μιλούν την “ρουμέϊκη γλώσσα”, η οποία είναι ελληνική. Δεν συμπίπτει, όμως, με καμιά άλλη ελληνική διάλεκτο.

 

Σοφία Σαρίδη, Αρχισυντάκτρια

 

Πηγές:

  • http://boumbouras-foundation.com/en/main-page
  • file:///C:/Users/HICD-4/Downloads/ahf_ionios_logos_il_02_11.pdf
  •  https://censor.net.ua/n3088881