Οι Έλληνες της Αυστραλίας αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για την εξέλιξη του πολιτισμού και φυσικά της γλώσσας μας στο εσωτερικό της πολυπολιτισμικής αυτής χώρας. Χωρίς αμφιβολία οι Έλληνες της ομογένειας, έχουν καταφέρει να διαδώσουν την πλούσια γλώσσα μας σε όλη την Αυστραλία και το σημαντικότερο όλων, να αποτελούν τα Ελληνικά και η διδαχή τους, μία από τις επίσημες γλώσσες του εκπαιδευτικού της συστήματος.

Μάλιστα, πριν από περίπου μια δεκαετία με την συνδρομή της Ελληνικής κοινότητας, η επιτροπή του εθνικού προγράμματος διδασκαλίας γλωσσών της Αυστραλίας (ACARA), αποφάσισε να διδάσκεται η Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα. Το παραπάνω γεγονός, έδωσε την δυνατότητα να διδάσκονται την Ελληνική όχι μόνο τα παιδιά των ομογενών αλλά και όσοι το επιθυμούν. Αναμφισβήτητα, αυτή η δράση έφερε τα Ελληνικά και τον πλούσιο πολιτισμό της χώρας μας σε επαφή με ένα μεγαλύτερο κοινό, κοινοποιώντας σημαντικά στοιχεία και γνωρίσματα της Ελληνικής κοινωνίας.

Ωστόσο η εκμάθηση της Ελληνικής δεν περιορίζεται μόνο στα θρανία των σχολείων. Η Ελληνική κοινότητα σε συνεργασία με ελληνικούς φορείς και υπουργεία της Αυστραλίας παρέχει την δυνατότητα εκμάθησης ελληνικών σε ειδικά διαμορφωμένα τμήματα για μικρούς και μεγάλους, δίδει την δυνατότητα εκμάθησης αρχαίων Ελληνικών αλλά και την συμμετοχή σε προγράμματα θεάτρου και έκφρασης που διενεργούνται στα Ελληνικά. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει υπάρξει διαδικτυακή συνεργασία μεταξύ μαθητών της Αυστραλίας και μαθητών της Ελλάδας στα πλαίσια της εξάσκησης της Ελληνικής γλώσσας, δίδοντας σε πολλούς που δεν έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, την ευκαιρία να γνωρίσουν  τις ρίζες τους σε βάθος.

Συμπερασματικά λοιπόν, η δράση της Ελληνικής κοινότητας και η επίδραση της Ελληνικής γλώσσας είναι τεράστια, δημιουργώντας ερεθίσματα για περαιτέρω εμβάθυνση στην Ελληνική γλώσσα και απύθμενο πολιτιστικό μας πλούτο. Στην περίπτωση αυτή, η πολιτιστική διπλωματία και η άσκηση ήπιας ισχύος αποτελούν σπουδαίους αρωγούς με διττό ρόλο, αρχικά την μετάδοση της κουλτούρας και της γλώσσας μας μέσα από τα μάτια των ομογενών και στη συνέχεια την σύνδεση αυτών με την πατρίδα τους.

Γκόπη Άννα-Μαρία.
Φοιτήτρια πολιτικής επιστήμης και ιστορίας.
Πάντειο πανεπιστήμιο κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.

Πηγές:

1. «Τα Ελληνικά θα διδάσκονται πλέον ως δεύτερη γλώσσα στα σχολεία της Αυστραλίας», 15/11/2012. Ανακτήθηκε από:

https://www.iefimerida.gr/news/76700/%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B8%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BB%CE%AD%CE%BF%CE%BD-%CF%89%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82 .

2.« Η διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στη Βικτώρια της Αυστραλίας», Μάνος Τζιμπραγός. Ανακτήθηκε από: http://impschool.gr/deltio-site/?p=1363 .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here