Σημαντική επιτυχία σημείωσε πριν λίγες μέρες η Ελλάδα, καθώς αναδείχθηκε ως μια χώρα με μεγάλη επιρροή στην ήπια ισχύ (soft power) παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα έλαβε την 9η θέση στην παγκόσμια κατάταξη σύμφωνα με την έρευνα του Βρετανικού περιοδικού Monocle, στο εξώφυλλο του οποίου η Γαλανόλευκη σημαία κατέχει κεντρική θέση δίπλα σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ελβετία, η Ιαπωνία και η Γερμανία.

Πρώτα απ’ όλα όμως είναι σημαντικό να διευκρινιστεί η έννοια του όρου ήπια ισχύς (soft power). Με τον όρο ήπια ισχύς αναφερόμαστε σε στοιχεία πολιτισμού, όπως είναι η γλώσσα, η θρησκεία, οι τέχνες κ.τ.λ., καθώς και σε αξίες, όπως είναι το είδος πολιτεύματος, ο βαθμός ύπαρξης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και το είδος του οικονομικού συστήματος. Επιπλέον η ήπια ισχύς αφορά και τις πολιτικές που πρεσβεύει και θέτει σε λειτουργεία ένα κράτος στην εσωτερική και εξωτερική του πολιτική, ενώ σε αντίθεση βρίσκεται η σκληρή ισχύς (Hard power). Η ήπια ισχύς έχει ως όπλα της, την πειθώ, την συνεργασία και το σεβασμό, καθώς δεν χρησιμοποιεί την βία και μέσα εξαναγκασμού πρός άλλα κράτη.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του Monocle, οι λόγοι που οδήγησαν την Ελλάδα στο να καταλάβει μια τόσο σημαντική θέση παγκοσμιώς, ήταν η θετική πρόοδος που σημειώθηκε στην οικονομία, στην αντιμετώπιση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. Βασικό πυλώνα της ήπιος ισχύος στην χώρα μας, αποτελούν τα νησιά της με τον πολιτισμό που φέρουν, ακόμα και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία της Ελλάδας, αποτέλεσαν οι ενέργειες της τελευταίας για την αναβάθμιση του παγκόσμιου προφίλ της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόδοση της Ελληνικής υπηκοότητας στον Τόμας Χάνκς και τη γυναίκα του Ρίτα Γουίλσον, για την οικονομική στήριξή τους στα θύματα της φωτιάς στο Μάτι. Ως αποτέλεσμα του παραπάνω συμβάντος, ο Τόμας Χάνκς μίλησε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια για την χώρα μας στην ομιλία του στα Golden Globes του Ιανουαρίου.

Καταληκτικά, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί ο ενδεικτικός τίτλος που αποδόθηκε στην Ελλάδα: «Ένα κράτος που τα πάει καλά, κόντρα στις προσδοκίες», προβάλλοντας την πρόοδο και την εξέλιξη της χώρας μας που την οδήγησαν στην κατάκτηση μιας θέσης ανάμεσα στις ισχυρότερες πολιτισμικά χώρες του κόσμου.

Γκόπη Άννα-Μαρία

Πηγές

1. « Η Γαλανόλευκη στο Monocle: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες διεθνώς με την μεγαλύτερη ήπια ισχύ», 26/11/2020. Ανακτήθηκε από: https://www.skai.gr/news/greece/i-galanoleyki-sto-monocle-h-ellada-anamesa-stis-xores-diethnos-me-ti-megalyteri-ipia-isx

2. «Χρήσιμοι ορισμοί για μια σύντομη εισαγωγή στο αντικείμενο της Πολιτιστικής Διπλωματίας και των Διεθνών Σχέσεων», Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here