Σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, η 6η Δεκεμβρίου είναι η μέρα που γιορτάζεται ο άγιος Νικόλαος και η Κροατία δεν αποτελεί εξαίρεση. Η διαφορά είναι ότι στην Κροατία η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί παραδοσιακά και ευκαιρία ανταλλαγής δώρων.Τα παιδιά στην Κροατία κάθε Δεκέμβρη παίρνουν δώρα δύο φορές, μία τα Χριστούγεννα, και μία στις 6 του μήνα, την ημέρα του αγίου Νικολάου. Την προηγούμενη μέρα τα παιδιά τοποθετούν τα παπούτσια ή τις μπότες τους μπροστά από το παράθυρο, ώστε να μπορεί να τα βρει εύκολα ο Άγιος Νικόλαος. Την επόμενη τρέχουν να δουν αν τα επισκέφθηκε.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένας χριστιανός επίσκοπος ελληνικής καταγωγής, από την πόλη των Μυρών και έζησε από το 270 ως το 343 μ.Χ.. Λίγα γραπτά στοιχεία υπάρχουν για τη ζωή του, αλλά εγκωμιάστηκε στη λογοτεχνία και την τέχνη για πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του.

Οι πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες για τη ζωή του τον έχουν αναγάγει σε έναν από τους δημοφιλέστερους αγίους και θεωρείται ο προστάτης των παιδιών, των ψαράδων, των ναυτικών, των εμπόρων, των φτωχών και πολλών ακόμα ανθρώπων, σε διάφορες χώρες και πόλεις, όπως στην Ελλάδα, τη Ρωσία, το Λίβερπουλ, το Άμστερνταμ και προφανώς στην Κροατία.

Μια από τις γνωστότερες ιστορίες για τον άγιο Νικόλαο, από την οποία προήλθε και το έθιμο με τα δώρα, αναφέρει ότι ένας πλούσιος άνθρωπος έχασε όλη του την περιουσία και δεν είχε πια προίκα για τις κόρες του. Εκείνη την περίοδο σήμαινε ότι θα έμεναν ανύπαντρες και θα κατέφευγαν στην παρανομία για να επιβιώσουν. Ο άγιος Νικόλαος αποφάσισε να βοηθήσει και μια νύχτα έριξε μια τσάντα γεμάτη νομίσματα στο σπίτι απ’ το παράθυρο. Έτσι ο πατέρας κατάφερε να βρει προίκα για την πρώτη του κόρη. Ο άγιος επανέλαβε την πράξη δύο ακόμα φορές. Την τρίτη ο πατέρας τον περίμενε, ελπίζοντας να βρει τον άνθρωπο που τους βοηθούσε. Τον είδε και όλοι έμαθαν για τις πράξεις και τα δώρα του αγίου.

O χριστιανισμός μπορεί να αποτελέσει ένα από τα βασικά υλικά για την οικοδόμηση της ελληνικής πολιτικής και πολιτιστικής διπλωματίας. Η εκκλησιαστική παράδοση φέρνει πιο κοντά διαφορετικές χώρες, ενισχύει την κατανόηση μεταξύ των λαών και κατέχει σημαντική θέση στο πλέγμα των διεθνών σχέσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τα κοινά και τις παραδόσεις που τους συνδέουν, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία, ένας άγιος ελληνικής καταγωγής γιορτάζεται χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατό του στην Κροατία και όχι μόνο.

Γιώργος Καλλιγάς

Πηγή

https://www.total-croatia-news.com/lifestyle/48712-st-nicholas-day-in-croatia

Nikolinje – Saint Nicholas’ Day

Πηγή Εικόνας

https://pixabay.com/el/photos/%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%8D%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82-myra-61067/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here