Την τιμητική της είχε φέτος η Γερμανία στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην πόλη Ταϊπέι( αγγλ. TiBE) , δεδομένου ότι η εκπροσώπηση της χώρας αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων .

Με το σύνθημα «Γερμανικές Ιστορίες», 37 εκπρόσωποι από τον χώρο της γερμανικής λογοτεχνίας (συγγραφείς, εκδότες, έμποροι βιβλίου, συντάκτες κ.α) ταξίδεψαν ως την Ταϊβάν και συμμετείχαν σε μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις βιβλίου της Ασίας.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ταϊβάν και του Ιδρύματος Έκθεσης Βιβλίου της Ταϊπέι, στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν συνολικά 700 άτομα από 71 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Επιπλέον, η έκθεση χωρίζεται σε τρεις λογοτεχνικές κατηγορίες : Βιβλία παντός τύπου, Κόμικς και Παιδική Λογοτεχνία- τόσο σε έντυπη μορφή ,όσο και σε ψηφιακή. Οι παρευρισκόμενοι έχουν την δυνατότητα ,όχι μόνο να έρθουν σε επαφή με τα βιβλία, αλλά και να συμμετάσχουν σε δημόσια forum συζήτησης και σεμινάρια ,όπου μπορούν να πληροφορηθούν για την διαμόρφωση της λογοτεχνίας στις επιμέρους χώρες.

Όπως αναφέρει ο Juergen Boos, διευθυντής της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, «Η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενο πρόσωπο στην φετινή έκθεση συμβάλει στην ανάδειξη ανερχόμενων συγγραφέων και στην παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης της γερμανικής λογοτεχνίας στο κοινό» ,ενώ ,συμπληρώνει λέγοντας ότι δίδεται η ευκαιρία σύσφιξης της γερμανοταϊβανέζικης σχέσης στον χώρο των εκδόσεων. Την ίδια σχέση τονίζει και ο Αντιπρόεδρος της Ταϊβάν ,κος Chen Chien-jen, ο οποίος στον λόγο που εκφώνησε στην έναρξη της έκθεση ανέφερε ως κοινά χαρακτηριστικά των δύο χωρών της μετάβαση στην δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, στο γερμανικό περίπτερο της έκθεσης συζητήθηκαν κι άλλα θέματα ,όπως η αρχιτεκτονική κτιρίων και σχολείων, η παραπληροφόρηση ,η δικαιοσύνη και πολλά ακόμα.

Νικολέττα Καστρινάκη

Πηγές:
https://www.zeit.de/news/2019-02/12/buchmesse-in-taipeh-mit-deutschland-als-ehrengast-190212-99-952237
https://www.bo.de/kultur/buchmesse-in-taipeh-mit-deutschland-als-ehrengast

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here