Ο πρώην Yπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και ο Γενικός Διευθυντής του Γαλλικού Κολλεγίου Ελλάδας(IdEF) Στυλιανός Αμαργιανάκης έλαβαν τον τίτλο του Αξιωματικού και Ιππότη, αντιστοίχως, του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων(Ordre des Palmes académiques) του γαλλικού κράτους σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου ενώπιον του Γάλλου Πρέσβη και μιας σειράς διακεκριμένων ατόμων από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, αθλητικούς και καλλιτεχνικούς τομείς.

Το Τάγμα των Ακαδημαϊκών Φοινίκων συνιστά μία από τις υψηλότερες διακρίσεις στη Γαλλία για επιδόσεις και επιτεύγματα στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Αρχικά, το Τάγμα είχε δημιουργηθεί το 1808 από το Ναπολέοντα με σκοπό να τιμηθούν εξέχοντες πανεπιστημιακοί και επανιδρύθηκε με το ΠΔ (Décret) αρ. 55-1323 της 4ης Οκτωβρίου 1955 από τον τότε πρωθυπουργό Εντγκάρ Φωρέ.

Ο καθηγητής Αριστείδης Μπαλτάς τιμήθηκε για τη συμβολή του στην έρευνα και την επιστήμη ως ακαδημαϊκός καθώς και για τη συνεργασία του με τη γαλλική ακαδημαϊκή κοινότητα και τη συνολική συμβολή του στην έρευνα και τον πολιτισμό, ενώ ο Δρ Στυλιανός Αμαργιανάκης τιμήθηκε για τη 20ετή συνεισφορά του στη στήριξη της γαλλικής γλώσσας και των γαλλικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της τελετής, αναγνωρίστηκε επίσης για την αποφασιστική συμβολή του στην αναγνώριση των γαλλικών πτυχίων στην Ελλάδα καθώς και για το έργο του για λογαριασμό της αθλητικής διπλωματίας κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024.

Λαμβάνοντας τον πάπυρο με την υπογραφή του Γάλλου Υπουργού Παιδείας, ο Αμαργιανάκης είπε: “Αν έχω πετύχει όλα αυτά για τα οποία με τιμάτε σήμερα, σαν απλός στρατιώτης της φραγκοφωνίας, φανταστείτε τι μπορώ να επιτύχω τώρα που με κάνατε και ιππότη με άλογο!”

Φωτεινή Χριστακοπούλου

Πηγή: thenationalherald.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here