Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου διεξήχθη το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής στο Ιάσιο. Η εκδήλωση εμπεριείχε τόσο συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν από χορωδίες, όσο και άλλες που έγιναν από γνωστούς καλλιτέχνες της μουσικής τέχνης, καθώς και λειτουργίες και προσευχές.

Οι λάτρεις της ψαλτικής μουσικής συμμετείχαν για πέντε ημέρες σε συναυλίες και σε workshop που διοργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής στο Ιάσιο. Στην φετινή έκδοση -τρίτη- οι ενδιαφερόμενοι μπόρεσαν επίσης να παρακολουθήσουν ειδικές στιγμές λειτουργίας, που τελέσθηκαν όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τρόπο τέλεσης στην παλιά Κωνσταντινούπολη.

Οι φιλοξενούμενοι του φεστιβάλ στο Ιάσιο μεταξύ άλλων ήταν: η χορωδία του Πατριαρχικού Καθεδρικού Ναού «Αγία Τριάδα» Τιφλίδα – Γεωργία, Νεκταρία Καραντζή – Έλλαδα, η χορωδία «Άγιος Εφραίμ» – Ουγγαρία, το σύνολο της παλιάς ρωσικής μουσικής τέχνης «Kljuch Razumeniya» – Ρωσία, Evelina Mineva – Ελλάδα, Ορθόδοξη Χορωδία “Θεοτόκος” – Λίβανος, ψαλτική ομάδα “Τρόνος” του Πατριαρχικού Μητροπολιτικού Ναού του Βουκουρεστίου, Ακαδημαϊκή Χορωδία “Βυζάντιος” – Ρουμανία, η ψαλτική ομάδα “Αρχιτέκτονας” του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ιασίου, η Βυζαντινή Χορωδία της Θεολογικής Σχολής “Επισκόπου Τσάσερι” στο Μπουζαού και άλλες ομάδες και χορωδίες.

Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Iustin Moisescu της Μητροπολιτικής Συνέλευσης του Ιασίου, μετά την πρώτη συναυλία που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στο Εθνικό Θέατρο Vasile Alecsandri Iași. Η εκδήλωση ολοκλήρωσε την 3η έκδοση της την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στο Κέντρο Εκδηλώσεων “Agora”.

Ένα φεστιβάλ είναι, όπως υπονοεί το όνομα, μια γιορτή. Κατά την διάρκεια των ημερών αυτών γιορτάσθηκε στο Ιάσιο η χριστιανική και βυζαντινή μας κληρονομιά, η παράδοση των προγόνων, αλλά και το βυζαντινό τραγούδι.

Ειρήνη Μπαλωμένου

Πηγή:
https://www.ibmf.ro/ro

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here