Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγεται στην πρωτεύουσα της  Φινλανδίας.Η βιβλιοθήκη  Oodi σχεδιασμένη από τους αρχιτέκτονες της ALA, στοχεύει στην πρωτοποριακή ερευνά και  στην ελευθερία της έκφρασης συνδυάζοντας τα βασικά στοιχεία του φινλανδικού πολιτισμού ,την ισότητα, την εκπαίδευση και την ανοικτότητα συμφώνα και με τον δήμαρχο του Ελσίνκι, Jan Vapaavuori. Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται σε όλους ,μια δωρεάν πηγή έρευνας και εξέλιξης με συνεχή  ανάπτυξη των τομέων της.

Η βιβλιοθήκη αποτελώντας ένα βασικό πολιτιστικό κέντρο δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να  αναπτύξουν προσωπικές δεξιότητες δεδομένου ότι αποτελεί ένα έργο  βασισμένο στη σύγχρονη τεχνολογία .Μάλιστα βασίζεται σε ρομποτική επιστήμη με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των πελατών να είναι ταχεία και εύκολη για όλους. Εκτός από τη δυνατότητα έρευνας στις 37 βιβλιοθήκες που περιλαμβάνει υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε κινηματογράφο, εργαστήρια, τέχνη κλπ.

Η τοποθεσία της βιβλιοθήκης σε κεντρικό σημείο συνάδει με τους θεσμούς που  πρεσβεύει όπως είναι το Κοινοβούλιο ,τα μουσεία ,τον ελεύθερο τύπο και την τέχνη. Η διαρρύθμιση του κτιρίου αποτελείται από τρεις ορόφους .Στον πρώτο όροφο υπάρχει δυνατότητα εκδηλώσεων ,έρευνας και ψυχαγωγίας .Στον δεύτερο όροφο  περιλαμβάνονται εργαστήρια και δυνατότητα χρήσης νέων τεχνολογικών μέσων όπως ένας 3D εκτυπωτής καθώς και studios για την αναπαραγωγή μουσικής, την καταγραφή, τη μαγνητοσκόπηση και την επεξεργασία .Στον τρίτο όροφο μπορεί κάνεις να χαλαρώσει και να απόλαυσει την ανάγνωση.

Αποτελεί έργο που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος και είναι το  δώρο για την εκατοστή επέτειο ανεξαρτησίας της Φινλανδίας συμβολίζοντας την δημοκρατία και την ελευθερία.

 

Νιαβή Γεωργία

https://www.hel.fi/uutiset/en/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/oodi-will-open-to-the-public-on-5-december

https://www.oodihelsinki.fi/en/