Στο Βελιγράδι, την 1η Δεκεμβρίου 2018, άνοιξε τις πόρτες της μια μεγάλη έκθεση που τιμά την εκατονταετηρίδα της ίδρυσης του Βασιλείου Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων που το 1929  μετονομάστηκε σε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας .

Έναν αιώνα πριν, το 1918  υπό την κυριαρχία της σερβικής δυναστείας του Καρατζορντβίεβιτς, στο τέλος του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ανακηρύχθηκε μια νέα χώρα στα Βαλκάνια μετά την ενοποίηση του Βασιλείου της Σερβίας και του Βασιλείου του Μαυροβουνίου με τα πρώην αυστριακό-ουγγρικά εδάφη – κράτη της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης .

Ύστερα  το κράτος μετονομάστηκε σε «Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας» τα διαμερίσματα αντικαταστάθηκαν από εννιά επαρχίες Μπανοβίνες του Βασίλειου της Γιουγκοσλαβίας (1929-1943), κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ονομάστηκε Λαοκρατική Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία (1943-1945) και μετά την λήξη του μετονομάστηκε σε Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας υπό την ηγεσία του Τίτο.

Μετά την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, το νέο κράτος διαιρέθηκε σε πέντε γεωγραφικές ομόσπονδες σοσιαλιστικές επαρχίες και η μοναρχία καταργήθηκε. Οι επαρχίες αυτές καθορίστηκαν και πήραν το όνομα τους με βάση τη γεωγραφία, και κυρίως από ποταμούς (Dravska, Savska, Vrbaska, Moravska, Vardaska). Τέλος το 1963 η χώρα θα μετονομαστεί σε Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας μέχρι και τη διάλυση της το 1991.

Η έκθεση «The Day Worth a Century» διοργανώνεται από το Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας και θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο της Σερβίας στο Νέο Βελιγράδι μέχρι τις 28 Απριλίου 2019. Υποστηρίζεται από ιδρύματα και μουσεία από το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ και τη Λιουμπλιάνα και διαθέτει ιστορικά έγγραφα, αφίσες, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, προσωπικά αντικείμενα, διακοσμητικά αντικείμενα και όπλα. Οι επιμελητές κάλυψαν την περίοδο από τις αρχές του 20ού αιώνα, εντοπίζοντας την εξέλιξη της ιδέας του «πανσλαβισμού», της δημιουργίας του νέου κράτους και της ιστορίας του μέχρι την εκδήλωση του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου που σημάδεψε το τέλος της βασιλικής Γιουγκοσλαβίας.

 Σοφία Σαρίδη,αρχισυντάκτρια

 

πηγές:

    https://www.muzej-jugoslavije.org/en/exhibition/dan-vredan-veka-1-decembar-1918/\
    http://www.beograd.rs/en/