Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική εορτή που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου και σηματοδοτεί την επέτειο του θανάτου του Αγίου Πατρικίου (Saint Patrick), που αποτελούσε τον σημαντικότερο Προστάτη Άγιο της Ιρλανδίας.
Γεννήθηκε το έτος 387, κοντά στα σημερινά σύνορα μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας. Στην ηλικία των 16 ετών, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην Ιρλανδία ως σκλάβος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγινε πολύ θρησκευόμενος και μετά από έξι χρόνια διέφυγε στην οικογένειά του. Λίγο αργότερα, επέστρεψε στην Ιρλανδία ως ιεραπόστολος και λέγεται ότι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή των κατοίκων της Ιρλανδίας στον Χριστιανισμό.
Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου αποτελεί επίσημη αργία στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στην Βόρεια Ιρλανδία. Επίσης εορτάζεται σε πολλές άλλες χώρες, όπου υπάρχει ιρλανδική διασπορά, ιδιαίτερα στην Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Αργεντινή, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία, αλλά δεν είναι επίσημη αργία.

Οι σύγχρονοι εορτασμοί έχουν ιδιαίτερα επηρεαστεί από τους εορτασμούς της Ιρλανδικής διασποράς, ιδιαίτερα εκείνοι στην Βόρεια Αμερική. Οι εκδηλώσεις αυτοί περιλαμβάνουν γενικά παρελάσεις και φεστιβάλ, εκδηλώσεις που καλούνται céilithe, και την χρήση του πράσινου χρώματος ή του τριφυλλιού στα ενδύματα.

Μια από τις μεγαλύτερες και μεγαλύτερες παρελάσεις της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου στη Βόρεια Αμερική συμβαίνει κάθε χρόνο στο Μόντρεαλ, του οποίου η σημαία περιλαμβάνει ένα τριφύλλι στο χαμηλότερο δεξιό τεταρτημόριο.
Ο ετήσιος εορτασμός διοργανώνεται από τις Ηνωμένες Ιρλανδικές Εταιρείες του Μόντρεαλ από το 1929. Η παρέλαση διεξάγεται κάθε χρόνο χωρίς διακοπή από το 1824, ενώ η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται στο Μόντρεαλ από το 1759 από Ιρλανδούς στρατιώτες μετά την κατάκτηση της Νέας Γαλλίας από τη Βρετανία.

Εκτός απο το Μόντρεαλ, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται και σε πολλές άλλες πόλεις του Καναδά. Πιο συγκεκριμένα, η ιρλανδική ένωση της Μανιτόμπα διοργανώνει ετήσιο τριήμερο φεστιβάλ μουσικής και πολιτισμού βασισμένο στην Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ενώ απο το 2004 διοργανώνεται στο Βανκούβερ ετήσιο φεστιβάλ, για τον εορτασμό αυτής της ημέρα, το οποίο επίσης περιλαμβάνει παρέλαση.

Στην πόλη του Κεμπέκ υπήρξε παρέλαση προς τιμήν του Αγίου Πατρικίου από το 1837 έως το 1926. Η παρέλαση αυτή επέστρεψε το 2010 μετά από περισσότερα από 84 χρόνια. Τέλος, στο Τορόντο υπάρχει μια μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της πόλης την Κυριακή πριν από τις 17 Μαρτίου, η οποία προσελκύει πάνω από 100.000 θεατές.

Γέρου Ελένη

Πηγές:
https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Patrick%27s_Day
https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Patrick
https://stpatrickstoronto.com
https://www.timeanddate.com/holidays/canada/st-patrick-day

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here