Αν και κατοικούν σε άλλη ήπειρο, οι Έλληνες και οι Σέρβοι μετανάστες του Σίδνεϋ δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και τις στενές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο λαούς.

Η ημέρα Ελληνο-σερβικής φιλίας ξεκίνησε με πρωτοβουλία της σέρβικης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου με την τοπική κοινότητα να θέλει με αυτό τον τρόπο να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στον ελληνικό λαό για την βοήθειά του κατά την διάρκεια των Γιουγκοσλαβικών πολέμων και των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην χώρα τους. Εκείνη την δύσκολη περίοδο πολλές ελληνικές οικογένειες φιλοξένησαν παιδιά Σέρβων από τις εμπόλεμες ζώνες, δείχνοντας την συμπαράστασή τους.

Η εκδήλωση αυτή υποστηρίζεται και τιμάται κάθε χρόνο με την παρουσία πολλών επίσημων αξιωματούχων, διπλωματών, πρόξενων και πρέσβεων, οι οποίοι επιθυμούν με την παρουσία τους να προβάλλουν την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη που διακατέχει τις δύο χώρες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική και χορό από διάφορες ελληνικές και σέρβικες χορευτικές ομάδες, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έχουν παρευρεθεί και ρωσικές, αρμένικες και βουλγάρικες, δημιουργώντας ένα μοναδικό χρώμα παραδοσιακών ήχων.

Μέσα από αυτό το γεγονός έρχονται σε επαφή ο ελληνικός και ο σέρβικος πολιτισμός, χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο που γεννήθηκαν. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνται και ισχυροποιούνται οι στενοί δεσμοί φιλίας που υπάρχουν ήδη ανάμεσα στα δύο κράτη και τους λαούς τους. 

Η πρώτη γιορτή έλαβε χώρα το 1993 στην αίθουσα της Σέρβικης Ορθόδοξης Ενορίας-Σχολικής Κοινότητας του Αγίου Αρχιδιάκονου Στεφάνου στο δυτικό προάστιο του Σίδνεϋ του Πλάμπτον/Ρούτι Χιλλ, με την γιορτή να συνεχίζεται στην ίδια αίθουσα μέχρι και σήμερα.

Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, η φετινή προγραμματισμένη συνάντηση αναβλήθηκε για πρώτη φορά, αλλά ήδη έχει ανανεωθεί το ραντεβού των δύο λαών για τα τέλη Σεπτέμβρη του 2021.

Γιώργος Καλλιγάς 

Πηγή:

https://kosmosnewspaper.com.au/cancellation-of-the-2020-greek-serbian-friendship-day/

https://www.orthodoxianewsagency.gr/foreignnews/annual-greek-serbian-orthodox-and-cultural-friendship-day-in-sydney-suburb/

https://greekcitytimes.com/2018/09/22/25th-annual-greek-serbian-and-pan-orthodox-cultural-and-friendship-day-in-nsw/

 

https://www.sbs.com.au/language/greek/25-hronia-filias-gia-ellines-kai-servoys-toy-sydney

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here