Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης. Το ερώτημα είναι πώς να παραμείνει έτσι ενώ μεγαλώνει.; (Πάμπλο Πικάσο 1881-1973, Ισπανός Ζωγράφος). Το προαναφερθέν γνωμικό αντιπροσωπεύει πλήρως την εκδήλωση « Ζωγραφίζουμε έναν κόσμο μαζί» που έλαβε χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 στη Δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη της Κόνιτσας.

Η Εκδήλωση έγινε μέσω του προγράμματος  Interreg-IPA CBC Greece-Albania 2014-2020 το οποίο στόχο έχει να φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά μέσα από τις δράσεις τους στις περιοχές τις Ελλάδας (Νομοί: Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα) και της Αλβανίας (Περιφέρειες: Vlorë, Gjirokastër, Korçë, Berat).

«Στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Ενίσχυση των διασυνοριακών υποδομών για μεταφορές, διαχείριση υδάτων και αποβλήτων
  • Αύξηση της αποτελεσματικότητας της περιβαλλοντικής προστασίας και της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων
  • Αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της χρήσης ΑΠΕ
  • Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πρόληψης κρίσεων και της διαχείρισης καταστροφών με επίκεντρο τις δασικές πυρκαγιές
  • Διατήρηση των πολιτιστικών και φυσικών πόρων ως προαπαιτούμενο για την τουριστική ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής
  • Ενίσχυση της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας, της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας »

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν με όριο μονάχα τη φαντασία τους, να ζήσουν στιγμές ανεμελιάς  φέρνοντας στην επιφάνεια τα καλλιτεχνικά τους ταλέντα. Η ομορφιά της εκδήλωσης αυτής δεν έγκειται μονάχα  στο ότι για μία μέρα η έννοια της αθωότητας πήρε σάρκα και οστά, ούτε στο ότι το κάθε παιδί είχε ως κριτήριο την διάθεση να ζωγραφίσει ότι χωράει η απεριόριστη φαντασία τους αλλά το προνόμιο να διδάξουν σε όλους εμάς την έννοια της συνεργασίας ως συνώνυμη λέξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έννοια όπου σε έναν κόσμο όπου ο ατομικισμός κυριαρχεί, έχουμε ξεχάσει τη σημασία της ομαδικότητας και της δημιουργίας για το κοινό καλό. Ίσως λοιπόν, αν δεν μπορούμε εμείς να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις να δώσουμε το βήμα στα παιδιά να μας διδάξουν τις έννοιες της συνεργασίας και της ομαδικότητας ενισχύοντας τα να μην χάσουν την όρεξη για δημιουργία έχοντας πάντα στο μυαλό τους να κάνουν πράξη το μέλλον που ονειρεύονται και ζωγραφίζουν.

Εύη Νούση 

Πηγές: