Στις 19 Σεπτέμβριου συμπληρώθηκαν 125 χρόνια από την έναρξη του εκπαιδευτικού ταξιδιού, του Ζωγράφειου λύκειου στην Κωνσταντινούπολη .

Το 1893 λόγω της αύξησης του ελληνικού πληθυσμού στην Κωνσταντινούπολη, παρουσιάστηκε η ανάγκη δημιουργίας ελληνικών σχολείων .

Το Ζωγράφειο Σχολείο είναι από τα λίγα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν μείνει με συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία από τον 19ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη.
Η σχολή αρχικά λειτουργούσε στο σταυροδρόμι της Παναγίας και έχει πάνω από 800 μαθητές. Έτσι πάρθηκε η απόφαση να γίνει έρανος για να χτιστεί ένα ανανεωμένο συγχρονο κτίριο που θα κάλυπτε τις ανάγκες που θα παρουσιάζονταν ελέω της ακμής του ελληνικού στοιχείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν απο τα γεγονότα των σεπτεμβριανών και των απελάσεων των ετών 1964-65,φοιτούσαν εκεί παραπάνω από 500 μαθητές.Στην πορεία όμως τα δεδομένα επρόκειτο να αλλάξουν δραματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των μαθητών το 2018 ανήλθε στα 54 άτομα ,με τους 15 μάλιστα από αυτούς να μην είναι παιδιά Ρωμιών της Πόλης αλλά να έχουν έρθει από την Ελλάδα.
Το Ζωγράφειο λύκειο διαθέτει τέσσερις τάξεις γυμνασίου και τέσσερις λυκείου,σύμφωνα με το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα .Ξεχωρίζει ως ένα από τα πέντε ελληνικά σχολεία που λειτουργούν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Κων/πολης,μαζί με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή,το Ζάππειο και τα δύο δημοτικά σχολεία σε Πρίγκηπο και Βλάγκα.

Εκεί λοιπόν, σε πείσμα των αντίξοων συνθηκών το Ζωγράφειο Λύκειο παραμένει μια ακτίδα ελληνισμού στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Εκεί ,στο ίδιο ιστορικό κτήριο που σχεδίασε ο καταξιωμένος αρχιτέκτονας Περικλής Φωτιάδης και χρηματοδότησε με τη σειρά του ο τραπεζίτης Χρηστάκης Ζωγράφος, με τη Χιακή σφίγγα που συμβολίζει ‘’τη νίκη του φωτός της παιδείας κατά του σκότους της αμάθειας’’.Αξίζει να σημειωθεί η πραγματοποίηση διεθνών μαθητικών συνεδρίων που διεξάγονται τα τελευταία χρόνιασε συνεργασία με τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη ,υπο την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου,με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από 22 σχολεία της Ελλάδας,της Κύπρου ,της Αιγύπτου,της Αμερικής της Πόλης και της Ίμβρου.

Το φετινό θέμα του 7ου διεθνούς συνεδρίου λογοτεχνίας είναι:’’Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος’’ και θα πραγματοποιηθεί 10-14 Απριλίου 2019 στο Ζωγράφειο Λύκειο.

Το Ζωγράφειο Σχολείο,μέσα από την ιστορία και τη δράση του παραμένει κόντρα στις όποιες δυσμενείς καταστάσεις μια κοιτίδα ελληνικού πολιτισμού ,μια ξεκάθαρη απόδειξη της μακρόχρονης εξέλιξης του ελληνικού πνεύματος ως γνήσιος συνεχιστής της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Νανούρης Νίκος

ΠΗΓΕΣ: http://www.zografyon.k12.tr/
http://www.zografyon.com/
EΘΝΟΣ φύλλο 19ης Σεπτεμβρίου.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here