Το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών είναι ένα πολιτιστικό γεγονός αφιερωμένο στις γλώσσες και τους πολιτισμούς της Αρχαιότητας.

Ιδρύθηκε το 2005 από την ElizabethAntébi, και από το 2016 αποτελείται από μια  ομάδα καθηγητών και θαυμαστών από όλο τον κόσμο. Με έδρα την πόλη της Λυών στη Γαλλία, καθιερώνει συνεργασίες μεταξύ πολλών χωρών όπως είναι η Ελβετία, με σκοπό να μεταδώσει τον Κλασικό Πολιτισμό και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες μέσα από αυτό το φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στα τέλη Μαρτίου και «αφιερώνεται» σε ένα σημαντικό κείμενο από την αρχαία λογοτεχνία. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο το φεστιβάλ διοργανώνει μια μεγάλη δημόσια ανάγνωση στην οποία όλοι καλούνται να συμμετάσχουν με διάφορες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο προβάλλοντας πτυχές του Κλασσικού Πολιτισμού αλλά και του σύγχρονου κόσμου: δημόσιες αναγνώσεις, συνέδρια, παραστάσεις, διαγωνισμοί, διαδραστικές επισκέψεις σε ιστοσελίδες και μουσεία κ.λ.π.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Φεστιβάλ, αυτό επιδιώκει τους ακόλουθους στόχους: να διαδώσει τον ΕλληνορωμαϊκόΠολιτισμό, να προβάλλει των Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά, να μοιράσει τον πλούτο τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, να ενθαρρύνει τους νέους να μελετήσουν τα επιτεύγματα του Ελληνορωμαϊκού κόσμου, να δημιουργηθούν συμβολικοί και αδελφικοί δεσμοί μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών του κόσμου σήμερα κ.τ.λ.

Τέλος, αφιερωμένη στην Ηλίδα και τον Τρωικό πόλεμο, η 13η έκδοση του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικώντο 2019 αποτελείτο από μια διεθνή δημόσια ανάγνωση της Ιλιάδαςη οποία συγκέντρωσε χιλιάδες αναγνώστες στη Λυών αλλά και σε πολλές άλλες χώρες συμπεριλαμβάνοντας και την Ελβετία, εκδηλώσεις/διασκέψεις που αποκαλύπτουν το σημαντικό μέρος που καταλαμβάνει ο Τρωικός πόλεμος στις Τέχνες και τον Πολιτισμό και περιηγήσεις σε μουσεία και εκθέσεις εμπνευσμένες από το έργο του Ομήρου, ενώ δεν απουσιάζουν και οι Ελληνικές συμμετοχές όπως αυτή της Ελληνογαλλικής Σχολής.

 

Πηγή

http://festival-latingrec.eu/

Τηλέμαχος Ταμπακάς

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here