Στις 3 Οκτωβρίου 2019 η Μαίρη Κατράντζου παρουσίασε τη συλλογή της για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020 στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Η επιλογή του τόπου έγινε έπειτα από ώριμη σκέψη της σχεδιάστριας, καθότι ήθελε να αναδείξει την πολιτιστική ακτινοβολία του μνημείου συνδυάζοντας το με την ιδιωτική της εκδήλωση παράγοντας ένα πραγματικά εξαίρετο αποτέλεσμα.

Μεταξύ των δηλώσεών της:

Ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολο, αλλά αισθανόμασταν ότι οι προσπάθειές μας άξιζαν τον κόπο. Ήθελα να βρω ένα μνημείο που να συνδέει όλα τα στοιχεία. Όταν επισκέφθηκα το Ναό του Ποσειδώνα για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια, ήταν το μοναδικό μνημείο που συνάντησα στον κόσμο, όπου αισθάνθηκα τόσο κοντά στον ουρανό, τη γη και τη θάλασσα. Υπάρχει μια ακατέργαστη ενέργεια σ’ αυτή την τοποθεσία” .

Η έγκριση για την παραχώρηση του μνημείου δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά από αίτημα του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ», καθώς ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν φιλανθρωπικός.  Η Μαίρη Κατράντζου μάλιστα διοργάνωσε την επίδειξη σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και με στόχο την ενίσχυση των σκοπών του ιδρύματος το οποίο γιόρταζε τα 30 του χρόνια.

Η συλλογή ήταν εμπνευσμένη από το ίδιο το μνημείο με διαφορετικές τεχνικές στα υφάσματα, εμπνευσμένες από τη φιλοσοφία της εποχής, τις τέχνες, τη λογοτεχνία και την επιστήμη της που συνδέεται με το ναό. Επιπρόσθετα, ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο οποίος έχει συνεργαστεί ξανά με την Μαίρη Κατράντζου επιμελήθηκε μουσικά την εκδήλωση.

Η σχεδιάστρια δήλωσε: «Η εικόνα αυτή καθ’ αυτή δεν έχει σχέση με το τι είναι ελληνικό -η αισθητική μου δεν είναι αυτό που θα αποκαλούσε κάποιος παραδοσιακά ελληνική. Είναι όμως πολύ ελληνική σε σχέση με την αίσθηση ισορροπίας και αρμονίας που έχω, αλλά και σε σχέση με την σημασία που δίνω στην αφήγηση. Το να βρίσκεις νόημα πίσω από μια έμπνευση και η διαδικασία της αφήγησης είναι για μένα το πιο ελληνικό στοιχείο της δημιουργίας μου».

Η μοναδική βραδιά που τίμησε και υπογράμμισε την αξία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ανέδειξε την ιδιαίτερη ανάγκη για αξιοποίηση της ελληνικής κληρονομιάς, πόσο μάλλον για καλό σκοπό. Οι δύο κυρίες έστειλαν από κοινού ένα παγκόσμιο μήνυμα κατά του παιδικού καρκίνου, αναγνωρίζοντας ως κορυφαία στιγμή της βραδιάς όταν τα αποθεραπευμένα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» ανέβηκαν στην πασαρέλα, χαρίζοντας απλόχερα την ελπίδα πως όλοι μπορούν να βγουν νικητές.

Αναμφισβήτητα η Μαίρη Κατράντζου αποτελεί παράδειγμα και έμπνευση για τις νέες γενιές Ελλήνων σχεδιαστών και όχι μόνο, αφού τόλμησε και τα κατάφερε να μαζέψει τα βλέμματα όλου του κόσμου στο μνημείο της χρυσής εποχής με απώτερο στόχο την πολιτιστική ανάδειξη και προβολή της χώρας της, την φιλανθρωπία και την μόδα που υπηρετεί.

Γιάννης Επιτήδειος

Πηγή: https://www.athensinsider.com/mary-katrantzou-epic-fashion-show-at-sounion/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here