Την παγκόσμια μέρα ελληνικής γλώσσας γιόρτασε στις 9 Φεβρουαρίου στην Βιέννη το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο της Διασποράς , που μετράει 220 χρόνια ύπαρξης και λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1804 έως και σήμερα. Ο εορτασμός προλογήθηκε από τον Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο αλλά και την πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία Αικατερίνη Κόικα οι οποίοι τόνισαν την μοναδικότητα και την σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας.

Όλοι οι παρευρίσκοντες έδειξαν μεγάλη συγκίνηση για τον σκοπό της μάζωξης αυτής τονίζοντας το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας και παράδοσης, την ικανότητα της ελληνικής γλώσσας να ενώνει, αλλά και βαθυστόχαστες έννοιες της δημοκρατίας, του πολιτισμού, της φιλοσοφίας, της λογικής , αλλά και της ελευθερίας που αυτή προβάλλει.

Η παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας καθιερώθηκε το 2017 μετά την ομόφωνη απόφαση της ελληνική Βουλής. Το σημαντικό αυτό γεγονός οπωσδήποτε επικροτήθηκε καθώς η ανάδειξη της γλώσσας και της πολιτιστικής υποθήκης σε ολόκληρη την οικουμένη ήταν απαραίτητη.

Από διακεκριμένους καλεσμένους υπογραμμίστηκε συνάμα η διαχρονικότητα και το βάρος της ελληνικής γλώσσας, η διατήρησή της, αλλά και το χρέος να μεταλαμπαδευτεί αυτή ατόφια και όπως της αρμόζει στις νεότερες γενιές εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Στην εκδήλωση παρευρέθη πλήθος ομογενών αλλά και Αυστριακών φίλων του ελληνισμού, εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής, αλλά και πολλοί μαθητές ενώ μέλη της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής με τη χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως παρουσίασαν αποσπάσματα από αγαπημένα μουσικά έργα.

Δήμητρα Σούτζιου

Ασκούμενη ΕΙΠΔ
Πηγή Hellas Journal

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here