Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2020 η Πρεσβεία της Λιθουανίας στην Αθήνα διοργάνωσε μια διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας. Στόχος της διπλωματικής αυτής γιορτής ήταν, αφενός η ανάδειξη του γεγονότος ως ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας της Λιθουανίας και αφετέρου η αναγνώριση των θεσμών που συνέβαλαν στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Λιθουανίας και Ελλάδας. Η Λιθουανική Πρεσβεία μάλιστα σε συνεργασία με μια Ελληνική ΜΚΟ, οργάνωσε μια φιλανθρωπική δημοπρασία για την υποστήριξη των κοινοτήτων που ζουν στα πιο απομακρυσμένα Ελληνικά νησιά.

Η εκδήλωση περιλάμβανε χαιρετισμούς και ομιλίες τόσο από Λιθουανούς, όσο και από Έλληνες θεσμικούς εκπροσώπους. Οι θεματικές αφορούσαν τη διπλωματία, την οικονομία, τον πολιτισμό τον αθλητισμό και τις κοινότητες των δύο εθνικοτήτων στις αντίστοιχες χώρες. Οι τομείς αυτοί εξετάστηκαν υπό το πρίσμα των διακρατικών σχέσεων και τη δράση της μιας χώρας στο έδαφος της άλλης. Η έναρξη μάλιστα της εκδήλωσης, σηματοδοτήθηκε από την παρουσίαση αμφότερων των εθνικών ύμνων από Λιθουανούς.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση απευθυνόταν σε Έλληνες και Λιθουανούς και επικεντρωνόταν στη συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες σε διάφορους τομείς. Λιθουανοί μουσικοί έκαναν αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη για να τιμήσουν τα 95α γενέθλια του Έλληνα μουσικοσυνθέτη, ενώ τιμήθηκε και ο Σωτήριος Σουλιώτης για τη συνεισφορά του στη μετάφραση Λιθουανικής λογοτεχνίας στα ελληνικά.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις θεματικές των συζητήσεων και το ύφος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή μια εθνική επέτειο, προβάλλουν τη διάθεση της Λιθουανίας να προσεγγίσει την Ελλάδα και να αναπτυχθεί η συνεργασία των δύο χωρών σε πολλά πεδία. Η Ελλάδα, ούσα μια χώρα που είθισται να γιορτάζει ιστορικά γεγονότα που καθορίζουν την πορεία της χώρας, προσεγγίζεται από την πλευρά της Πρεσβείας της Λιθουανίας ως πρόσφορο έδαφος για να μοιραστεί ένα δικό της σημαντικό ιστορικό γεγονός και παράλληλα να τιμήσει την Ελλάδα προσφέροντας έμπρακτη υποστήριξη αλλά και προβάλλοντας τον πολιτισμό της και τα κοινά στοιχεία των δύο λαών.

Ειρήνη Οικονομίδη

Πηγή και εικόνα:

https://gr.mfa.lt/gr/en/news/the-lithuanian-embassy-in-athens-to-hold-virtual-celebration-to-mark-milestone-in-the-countrys-history- [πρόσβαση Φεβρουάριος 2021]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here