Σοκαρισμένος από τη θανατηφόρο έκρηξη της 4ης Αυγούστου στην πόλη της Βηρυτού που προκάλεσε πολλές ανθρώπινες απώλειες και μεγάλες ζημιές σε σπίτια 30.000 περίπου ανθρώπων, ο δημοσιογράφος Τζορτζ Ιντ (George Eid) μαζί με την κάμερα και το συνεργείο του αποφάσισε να γυρίσει ένα σύντομο ντοκιμαντέρ στο οποίο καταγράφονται  προσωπικές μαρτυρίες της πληγωμένης Ελληνικής κοινότητας της Βηρυτού που βίωσε την καταστροφή αυτή. Υπενθυμίζεται ότι ο Λιβανέζος – με ελληνικές ρίζες – δημοσιογράφος ήταν αυτός που τρία χρόνια πριν γύρισε το ντοκιμαντέρ “Κalimera Men Beirut/Καλημέρα από Βηρυτό”, όπου παρουσιάζεται η ιστορία των Ελλήνων του Λιβάνου, σε μια προσπάθειά του να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού στον Λίβανο.

“Τρία χρόνια μετά, σχεδόν τίποτα δεν έχει απομείνει από όσα απεικονίζονται σ’ εκείνο το ντοκιμαντέρ”, υπογραμμίζει ο Τζορτζ Ιντ, μη μπορώντας να πιστέψει τις εικόνες που αντίκρισε μετά την έκρηξη.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τζορτζ Ιντ εξηγεί πως το ζεϊμπέκικο που αντικατοπτρίζει τον πόνο είναι η σωματική έκφραση της ήττας μέσα από το χορό και για αυτόν τον λόγο έδωσε τον τίτλο «Το ζεϊμπέκικο της Βηρυτού» στο νέο ντοκιμαντέρ  που αφηγείται τις ιστορίες των Ελλήνων που ζουν στην Βηρυτό. Μία εκ των ιστοριών αυτών μάλιστα αφορά και  την Αννούλα Αρμάου, οικογενειακή φίλη του Λιβανέζου δημοσιογράφου, που έχει απομείνει μόνη απ’ όλη την οικογένειά της και η οποία έχασε το μάτι της στην έκρηξη.

Το νέο αυτό ντοκιμαντέρ θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί τη συνέχεια του προηγούμενου, «Kalimera Men Beirut», αφού ακόμη και η μουσική του πρώτου συνδέεται με «Το ζεϊμπέκικο της Βηρυτού», καθώς ακούγονται σε αυτό τραγούδια της Ελληνίδας και κορυφαίας τραγουδίστριας Σωτηρίας Μπέλλου και πολλά άλλα ρεμπέτικα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί και η ελληνική συμπαράσταση προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου ύστερα από την έκρηξη που έπληξε τη Βηρυτό. Η κινητοποίηση της χώρας ήταν άμεση στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο και ομάδες έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα με τη δράση του Υπουργείου Εξωτερικών, η Πρεσβεία του Λιβάνου στην Αθήνα σε συνεργασία με την Ελληνο-Λιβανική Πολιτιστική Ένωση και με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Ράδιο/τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ξεκίνησαν να συλλέγουν και να αποστέλλουν προϊόντα πρώτης ανάγκης προς ανακούφιση των πληγέντων.

Η αλληλέγγυα στάση της Ελλάδας προς το λαό του Λιβάνου ήταν εμφανής από την πρώτη στιγμή και ανεδείχθη περισσότερο με την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη λίγο μετά τη φονική έκρηξη στην πόλη, καθώς και με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη διεθνή τηλεδιάσκεψη δωρητών για τον Λίβανο.

 

Γιαννιώτη Γεωργία


Πηγές

https://www.mfa.gr/missionsabroad/lebanon/news/apostole-anthropistikes-boetheias-sto-libano-prosklese-pros-epikheireseis-kai-idiotes-gia-summetokhe.html

 

https://www.kathimerini.gr/culture/561069124/to-zeimpekiko-tis-virytoy-sta-skaria-ntokimanter-gia-tin-pligomeni-apo-tin-ekrixi-elliniki-koinotita/

 

https://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/to-zeibekiko-tis-virytou-ntokimanter-me-martyries-ellinon-tis-virytou-apo-tin-foniki-ekrixi/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here