Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε και φέτος από τις 13 Μαΐου μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου το “Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι” το οποίο φαίνεται να έχει αποτελέσει πλέον πολιτισμικό θεσμό ανάμεσα στις δύο χώρες .

Με την πρωτοβουλία της Αυστριακής Πρεσβείας της Αθήνας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκαν συνολικά 24 συναυλίες σε 15 πόλεις και νησιά μεταξύ των οποίων η Καλαμάτα, η Πάρος, Η Ρόδος, η Μάνη , ο Βόλος, το Ηράκλειο Κρήτης, και η Σκιάθος.

Με εναρκτήρια συναυλία αυτή της Θεσσαλονίκης στις 13 Μαΐου, ημερομηνία διόλου τυχαία καθώς προγραμματίστηκε συνειδητά γύρω από την “ημέρα της Ευρώπης” που έχει καθιερωθεί στις 9 Μαΐου, έλαβε μέρος η Επετειακή Συναυλία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υπό τη διεύθυνση του Ελληνοαυστριακού διευθυντή ορχήστρας Κάρολο Τρικολίδη υπενθυμίζοντας ότι οι προκλήσεις του ευρωπαϊκού κοινού οικοδομήματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ανάληψης δέσμευσης για μια προοδευτική Ευρώπη μέσα από την ενότητα στην πολυμορφία.

Το “Ελληνοαυστριακό Καλοκαίρι” αποτελεί έναν πολιτισμικό θεσμό που διέπεται από θεμελιώδεις αρχές και αξίες που στηρίζονται στον διάλογο μεταξύ Ελλήνων και Αυστριακών έμπειρων και όχι μόνο καλλιτεχνών, οι οποίοι αποσκοπούν στην ενότητα και την ανάπτυξη φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μέσα από την δύναμη της τέχνης και πιο συγκεκριμένα της μουσικής.

Ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το γεγονός ότι μέσα από το “Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι” δίνεται έμφαση στην περίληψη ενός καθαρά ελληνικού έργου σε κάθε συνεργασία που πραγματοποιείται ανάμεσα στους καλλιτέχνες, κατάσταση που αναπόφευκτα διατηρεί αναλλοίωτη την ελληνική ταυτότητα των έργων.

Τέλος οι μουσικές επιλογές απλώθηκαν σε ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα τόσο από την κλασσική μουσική μέχρι τη σύγχρονη και την τζαζ καλύπτοντας τα γούστα της πλειοψηφίας του απαιτητικού κοινού.

Δήμητρα Σούτζιου

Πηγή:

Click to access musicsummer19GR_TOTAL.pdf

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here